Uhapšena u SAD-u
24

Tužilaštvo BiH o hapšenju bivše pripadnice odreda "Zulfikar": Učestvovala u zločinima na Igmanu '93.

S. Š.
Ilustracija (Shutterstock/Klix.ba)
Ilustracija (Shutterstock/Klix.ba)
Proteklog vikenda u Morgantownu, SAD, uhapšena je državljanka te države Nada Tomanić zbog sumnje da je lagala kako bi dobila tamošnje državljanstvo. Tim povodom oglasili su se iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Inače, Tomanić je navodno, kako piše u optužnici američkih pravosudnih institucija, služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH "Zulfikar" tokom rata u BiH.

U optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

S obzirom da je Tomanić također državljanka BiH, oglasili su se iz Tužilaštva BiH navodeći kako je Tužilaštvo BiH u više navrata pružalo asistenciju putem međunarodne pravne pomoći kolegama iz SAD-a, a u vezi potrebnih podataka za identifikovanje i procesuiranje državljanke BiH zbog krivičnih djela povezanih sa imigracijskom prevarom.

"Navedena je osumnjičena da je imigracijskim vlastima SAD-a prikrila podatke da je bila pripadnica Specijalnog odreda posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Zulfikar, Armije RBiH i sudjelovala u nečovječnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na Igmanu 1993. godine", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U zvaničnom saopćenju Tužilaštva BiH, zahvalili su se partnerskim institucijama SAD-a na pomoći u borbi protiv nekažnjenosti nečovječnog postupanja tokom rata u BiH i bit će u daljem kontaktu i pružati pomoć kolegama u SAD-u oko procesuiranja navedene osumnjičene.