Političke kombinatorike
12

Trivić: Očekujem podršku SDS-a u Banjoj Luci, još nije kasno za tehničke izmjene Izbornog zakona

N. V.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Predsjednica Narodnog fronta, posljednje osnovane opozicione stranke u Republici Srpskoj, Jelena Trivić gostovala je jutros u Jutarnjem programu BHRT-a gdje je govorila o približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, ali i drugim temama.

Istaknula je da u BiH nismo uradili mnogo na EU putu, ali da nam posljednji pomak itekako treba kako bi mogli raditi sebi i problemima kao što je nepostojanje vladavine prava, borba protiv korupcije, konkurentnost i slično.

"Ne možemo se pohvaliti mi unutar BiH da su ne znam kakvi pomaci urađeni. Oni kažu donijeli su zakone, valjda se podrazumijeva da se u jednoj državi donose zakoni. Gledam ovo (Odluku Evropskog vijeća o otvaranju pregovorsa s BiH) kao potez koji je političke prirode, mnogo širi od same BiH, ali to nije loše po pitanju rada na sebi", kazala je.

Ona ne vjeruje da ćemo brzo ući u EU i ističe da nismo dobili nikakav datum za konačno otvaranje pregovora.

"Ja se sjećam izjava iz februara kada je vlast govorila, Dodik pa i Konaković: 'Bitno nam je da dobijemo datum'. Sada kad nismo dobili datum, oni su to samo preskočili... Koliko će to (pregovori) trajati zavisi i od politika, pozicioniranja u svijetu, globalnih dešavanja. Vidite da je svijet u svojevrsnom haosu po pitanju bezbjednosti", poručila je.

Podnijela je prijavu protiv Zore Vidović zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja. Ona navodi kako prijavljuje sve koji nezakonito rade, ali da prijave stoje u ladicama u tužilaštvu.

Christian Schmidt je ranije najavio nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH oko kojih Trivić nije bila pretjerano optimistična. Prošlo je tri mjeseca od prve najave, ali paketa izbornog integriteta još uvijek nema. Bez obzira na to šta se dogodilo, Trivić ističe da će Narodni front izaći na izbore.

"Mislim da je to realna procjena, kakva god bila izborna pravila, Narodni front će učestvovati u izborima, u smislu da nikome ne želimo da dajemo pobjedu na tacni. Ako budemo učestvovali na isti način kao prošli put, kad sam ja pokradena, borit ćemo se. Da li će doći do izmjena Izbornog zakona, možda ni sad nije kasno, ali o tome neki drugi odlučuju", rekla je.

Izborne kombinatorike u Banjoj Luci se već preslažu, a ono što je Trivić davno najavila je kandidatura za gradonačelnicu. Odgovorila je na pitanje, koliko će to biti jednostavno s obzirom na najavljenu kandidaturu Draška Stanivukovića, SNSD-ovog kandidata, ali i moguće bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića.

"Mi smo donijeli sve unutarstranačke odluke. Draško meni govori kako nije bitno kandidovati se, nego pobijediti, i onda je na kraju njemu zapelo oko kandidature. Ne može se kandidovati u svojoj stranci. Još su pregovori u toku u smislu podrške drugih opozicionih stranaka meni, Ja se nadam da ću dobiti podršku stranaka, osim PDP-a, jer je evidentno da će na kraju kandidovati Stanivuikovića. Očekujem podršku SDS-a u Banjoj Luci, očekujem i podršku Liste za pravdu i red, predsjednika Pokreta 'Banja Luka zove' Saše Lazića i svih drugih organizacija i poejdinaca koji nisu dijelom političkih stranaka, ali imaju uticaja u društvu", poručila je Trivić, kazavši da snažno vjeruje u pobjedu.

Komentarišući najave Igora Radoičića da će se vratiti u izbornu utrku i na političku scenu, Trivić navodi kako je sumnjivo to što se nikada nije jasno distancirao od SNSD-a.