|

Tri bračna para iz Bosanskog Petrovca proslavila pirove: Blizu 200 godina suživota, sreće i tuge

Tri bračna para iz Bosanskog Petrovca proslavila pirove: Blizu 200 godina suživota, sreće i tuge
145
Klix.ba
23.5.2017. u 07:55
5
komentara
145

dijeljenja
1/6 Ankica i Jakov Jungić
2/6 Mile i Jela Bulajić
3/6 Kadira i Safet Družić
4/6
5/6
6/6
Svoj dijamantski pir, 65. godišnjicu, ove godine proslavlja bračni par Kadira i Safet Družić. Kadira je porijeklom iz Bosanskog Petrovca, a djevojačko prezime joj je Hasedžić. Oboje imaju po 84 godine, a plod njihovog zajedništva, ljubavi i poštovanja su njihova djeca Esma, Esad i Šero.
Bosanski Petrovac je kao po nekom nepisanom pravilu "rasadnik" talenata i intelektualaca iz svih oblasti. Velika imena kojima se ova zemlja ponosi dolaze iz našeg grada. Među tim imenima je i Suljo Linić, jedan od šestoro unučadi Safeta i Kadire Družić, sin kćerke Esme.

Prof.dr. Suljo Linić je naučnik svjetskog renomea, a danas je profesor na Univerzitetu Michigan, diplomirao je fiziku i hemiju na West Chester univerzitetu u SAD-u, doktorirao na Delavare univerzitetu, a Postdoktorski rad odbranio je na Fritz institutu u Berlinu. Opština Bosanski Petrovac mu je dodijelila Plaketu grada 2014. godine.

Mile i Jela Bulajić, bračni par iz Brestovca, 20. maja su u svojoj porodičnoj kući proslavili 60. godišnjicu braka. U prethodnih 60 godina bilo je i sreće i tuge, ali su onda kada ih život nije mazio bili jedno drugom najveći oslonac. Jedan od dvojice sinova, najmlađi Zdravko, koji živi u Srbiji, redovno ih obilazi sa sinovima Milanom i Milošem, da ne bi zaboravili svoje korijenje. Njihov najstariji sin, Ilija, je nažalost umro. Sudbina ih je, kako Jela kaže spojila slučajno, dok je Jela dolazila u Brestovac, rodbini u posjetu.

"Milu sam upoznala kad sam dolazila kod svojih ujaka, pošto mi je majka rodom iz Brestovca. Nije bio loš, bio je u licu crven, odmah se vidjelo da je zdrav", prisjetila se.

Prema njenim riječima, bez sloge, ljubavi i poštovanja nema ni dugovječnog braka. Jelu obuzme jeza kada čuje da se supružnici svađaju, da žene odlaze od svojih muževa ne boreći se da održe bračnu zajednicu.

"Takva su bila vremena, kako smo se svađali, tako smo se i mirili. Nisam pobjegla od djeda nikada, danas žene samo kažu 'ode ja'. Ja sam bila takvog karaktera da nikad nisam ni pomislila da odem od mog Mile i moje djece", kaže.

Jela ima 80 godina, rođena je u Bjelaju. Djevojački se prezivala Radišić, a svoj život je posvetila djeci i kako ona kaže svome Mili za kojeg tvrdi da je uvijek bio prema njoj dobar, te da se dobro brinuo o njoj i djeci.

Mile ima 87 godina, svoj radni vijek je proveo radeći u šumi, boreći se da osigura pristojan život svojoj porodici. Pored teškog života, Mile nije izgubio smisao za zdrav humor.

"I dan danas sam najljepši", rekao je tokom fotografisanja.

Svoj dijamantski pir Mile i Jela proslavili su u okruženju porodice i bliskih prijatelja, a proslavu su svojim dolaskom uveličali i načelnik Opštine Zlatko Hujić u pratnji supruge i kćerke, kao i Boro Banjac, predsjednik Udruženja Petrovčana u Beogradu. Osim bliže rodbine, kao bliski prijatelj je bio i Momir Kecman, bivši svjetski šampion u hrvanju.

Jungić Jakov i Ankica ove godine proslavljaju zlatni pir, 54. godišnjicu braka, u svojoj porodičnoj kući. Ankica je porijeklom iz Bihaća. I Ankica i Jakov imaju po 87 godina. Djeca, Velimir i Vesna ih redovno posjećuju, dovodeći im petoro unučadi, da ne zaborave naš grad i mjesto odakle im potiču baka i djed.

Opština Bosanski Petrovac, na čelu sa načelnikom Hujićem, bračnim parovima je poklonila po tortu i cvijeće, kao znak pažnje za prave vrijednosti koje nam trebaju biti primjer suživota.

"Ovi dugogodišnji supružnici plijene iskustvom, razumom i ljubavlju koja ne poznaje nikakve barijere- religiozne i nacionalne, naročito. Da li je potrebno ovoliko vremena, svima nama danas, da postanemo i ostanemo, kao ovi divni ljudi", kazali su Opštine Bosanski Petrovac.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...