Dan grada Sarajeva
29

Trebevićka žičara počinje raditi sutra u 11 sati, besplatna vožnja za građane od 14

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je na konferenciji za medije uoči Dana grada i puštanja u rad Trebevićke žičare predstavio plan i program sutrašnjeg svečanog obilježavanja. Istakao je da će žičara biti puštena u rad u 11 sati i da će se prvi provozati Edmond i Maja Offermann, a da će građani u besplatnoj vožnji moći uživati od 14 sati.

"Sutra je 6. april, veoma važan dan za Sarajevo i osim historijskih činjenica pamtit ćemo ga po pokretanju Trebevićke žičare. Ispunili smo obećanje, zahvaljujem se Edmondu Offermannu i njegovoj supruzi Maji koji su donirali novac", kazao je Skaka.

Istakao je da program počinje već danas, otvaranjem izložbe "Uspinjača" u Vijećnici, a da su za sutra pripremljene brojne aktivnosti.

"Žičara će u rad svečano biti puštena u 11 sati za goste, a od 14 sati za građane Sarajeva. Nakon prve vožnje bit će otkrivena ploča u znak sjećanja na Ramu Bibera. Od 12 sati niz ulicu Sarači bit će otvorena izložba s uspomenama građana, a tri najbolje fotografije će biti nagrađene. Ispred sarajevske tržnice bit će otvorena spektakularna izložba koja će biti postavljena u većini izloga u Ferhadiji i Titovoj ulici", rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Najavio je dolazak 30 delegacija, između ostalog, gradonačelnike Ankare, Zagreba i Beča, ističući da svaki građanin treba biti dobar domaćin gostima jer sutra Trebević ponovo silazi u grad.

Svečano obilježavanje Dana grada Sarajeva će kao i uvijek završiti svečanom sjednicom Gradskog vijeća.