DNS-ov kadar
37

Tegeltija smijenio ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je danas odluku o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića.
U skladu s dogovorom političkih partija o formiranju Vijeća ministara BiH i raspodjeli ministarstava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pripalo je predstavnicima Republike Srpske.

Prema koalicionom sporazumu političkih partija iz Republike Srpske, funkcija ministra za ljudska prava i izbjeglice pripala je Demokratskom narodnom savezu, a na nju je imenovan Miloš Lučić kao prijedlog ove partije.

S obzirom na to da je DNS donio odluku o napuštanju koalicije i daljnjem opozicionom djelovanju, a imajući u vidu da trenutni saziv Vijeća ministara u svom radu nema podršku predstavnika Demokratskog narodnog saveza u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je donio odluku o razrješenju dužnosti ministra Lučića.  

Odluka o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića dostavljena je Parlamentarnoj skupštini BiH.

Njegovu smjenu trebalo bi sada da podrže oba doma državnog parlamenta, a navodno bi na njegovo mjesto trebalo da dođe donedavni gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Imenovanje Lučića je bilo sporno i dok je DNS bio u vladajućoj koaliciji s obzirom na to da je opozicija osporavala njegovo školovanje.