Sarajevo
149

Svjetski dan zdravlja obilježen uz podršku novom zakonu o kontroli duhana

Klix.ba
Udruženje PROI danas je, povodom Svjetskog dana zdravlja, u Sarajevu organizovalo potpisivanje peticije za podršku novom zakonu o kontroli duhana u FBiH i skrenulo pažnju na zdravstvene posljedice konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu koje se maksimalno mogu adresirati samo na način predviđen trenutnim tekstom prijedloga zakona.

U današnjoj akciji bili su uključeni i volonteri Instituta za razvoj mladih KULT i Udruženja mladih Nautilus.

Depresija, pušenje i pasivno pušenje često idu zajedno

Svjetska zdravstvena organizacija je ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvetila depresiji, a iz Udruženja PROI ističu kako se malo govori o povezanosti depresije sa pušenjem i pasivnim pušenjem, između kojih je povezanost utvrđena brojnim dosadašnjim istraživanjima.

“Pušenje i pasivno pušenje nije nešto što je u potpunosti nevezano za depresiju i njen nastanak, naprotiv, ovih poveznica je mnogo. Prije svega, već postojeća depresija nerijetko vodi ka početku konzumiranja cigareta kod onih koji su do tada bili nepušači i koji počinju pušiti u nadi da će 'biti sretniji' ili da će ublažiti simptome depresije. Osim toga, nedavna istraživanja ukazuju na to da bi pušenje i pasivno pušenje moglo biti uzrok nastanka depresije zbog mogućnosti da nikotin oštećuje određene dijelove mozda koji reguliraju raspoloženje. Ovdje je u pitanju ‘začarani krug’ gdje ljudi počinju pušiti zbog depresije, u međuvremenu postaju još više depresivni i na kraju im postaje još teže da ostave cigarete", naglasili su iz Udruženja PROI.

Za samo četiri sata prikupljeno nekoliko stotina potpisa

Podršku novom zakonu o kontroli duhana u FBiH danas je na ulicama Sarajeva za četiri sata dalo nekoliko stotina građana i građanki. Podsjećamo, prijedlog novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH uskoro ide na javnu raspravu i predviđa niz mjera poput potpune zabrane konzumiranja duhana u zatvorenim javnim i radnim mjestima kao i na javnim okupljanjima, regulisanja prodaje, promocije i pakiranja duhanskih proizvoda, regulisanje odnosa duhanske industrije i vlasti i brojna druga pitanja, a sve po uzoru na progresivne svjetske trendove i iskustva u oblasti kontrole duhana.

U istraživanju koje je krajem prošle godine proveo Ekonomski institut u Sarajevu uz podršku Udruženja PROI, već je zabilježena velika podrška za navedeni zakon, jednako kako kod pušača, tako i nepušača. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da preko 70% građana podržava zabranu pušenja na zatvorenim javnim i radnim mjestima i javnim okupljanjima, a podrška nije izostala ni kada su ostale odredbe zakona u pitanju.

“Dugo sam radila na mjestu gdje su moje kolege neprestano pušile cigarete, tako da mi je to strašno smetalo. Kasnije kad su zabranili pušenje u kancelarijama, svi koji su htjeli zapaliti cigaretu su to činili izvan kancelarije i odmah sam osjetila olakšanje. Itekako sam protivnik pušenja na zatvorenim javnim mjestima jer kada se nađete u dimu, tako se tako trujete htjeli vi to ili ne” izjavila je za Udruženje PROI jedna od građanki koja podržava zakon.

"Ja pušim već 50 godina, tako da je za mene možda već kasno i ne namjeravam ostaviti cigarete. Ali podržavam to i to najviše zbog mladih. Ja bih sam želio da nikad nisam počeo pušiti", naglasio je još jedan građanin koji se danas zatekao na ulicama Sarajeva i izrazio svoju punu podršku novom zakonu.

“Pitanje ograničavanja upotrebe duhana u zatvorenim javnim objektima jedno je od onih koje izaziva najviše pažnje. Samo potpuno ograničenje konzumiranja duhana u svim javnim prostorima može pružiti adekvatnu zaštitu od dima duhana, upravo to je i razlog zbog kojeg u trenutnom tekstu prijedloga novog zakona nije ostavljena mogućnost odvojenih prostorija za pušenje. Izostanak ovakvih prostorija, osim što predstavlja jedini način adekvatne zaštite od pasivnog pušenja, je ujedno i svjetski trend i ekonomski najisplativiji način adresiranja ovog pitanja,” naglasili su iz Udruženja PROI i još jednom podsjetili da svi koji imaju bilo kakva pitanja vezana za novi zakon, mogu da ih upute putem zvanične Facebook stranice “Smeta mi”, kao i da se informiraju na zvaničnoj stranici kampanje www.smetami.ba.

Obaveza države

“Posebno nam je drago vidjeti da zakon podržava veliki broj građana među kojima su i pušači koji prepoznaju važnost i nužnost zaštite onih koji su protiv svoje volje izloženi duhanskom dimu u zatvorenim javnim mjestima. Razumijemo da određeni broj građana, među kojima su mahom strastveni pušači, izražava dozu negodovanja zbog zabrane pušenja u ovim mjestima. Naglašavamo da je ovo isključivo pitanje zaštite onih koji su izloženi duhanskom dimu u zatvorenim javnim objektima i da će konzumiranje cigareta biti moguće i na otvorenom i u privatnim objektima. Osim toga, krajnje je vrijeme da BiH ispuni i pravnu obavezu koju ima prema Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana i napravi korak naprijedu ovoj oblasti koja je i jedno od ključnih pitanja za EU integraciju. Sada kada većina građana pokazuje svoju podršku ovom zakonu, izražavamo nadu i vjeru da će to prepoznati i donosioci odluka, imajući u vidu da prijedlog zakona uskoro ide na javnu raspravu", zaključili su iz Udruženja PROI.

Kampanja “Smeta mi” dio je projekta Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana kojeg finansira Evropska unija u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava u iznosu od 157.600 eura.