Oko 3.000 mališana
286

Sva djeca sa liste JU "Djeca Sarajeva" dobivaju 100 KM subvencije od Vlade KS

M. G.
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem zasjedanju donijela Odluku o sufinansiranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, sa liste čekanja Javne ustanove "Djeca Sarajeva“ za školsku 2021/2022. godinu.

Odlukom se utvrđuje sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, sa navedene liste, u mjesečnom neto iznosu od 100 KM po jednom djetetu.

„Sufinansiranjem će biti obuhvaćeno svako dijete na listi čekanja, iako je broj djece ove godine dosegao blizu 3.000“, objasnila je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Dodala je i kako je pojedinačni iznos smanjen, jer je ovom odlukom pravo na sufinansiranje prošireno na još 2.000 mališana u odnosu na 2020/21. godinu, koliko ih je dodatno uvršteno na pomenutu listu čekanja u ovoj godini.

Kako je istakao premijer KS Edin Forto, Vlada za ovu namjenu značajno povećava izdvajanje budžetskih sredstava kako bi omogućila svoj zainteresiranoj i prijavljenoj djeci sa ove liste da borave u predškolskim ustanovama.

Ministrica Hota - Muminović je utvrdila dinamiku kroz kalendar aktivnosti kako bi sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama krenulo na vrijeme i s početkom školske 2021/22. godine.