{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudije FBiH: Pri izboru predsjednika VSTV-a treba poštovati princip ravnopravnosti naroda

F
25.6.2018. u 15:24
6
6
Sudije FBiH: Pri izboru predsjednika VSTV-a treba poštovati princip ravnopravnosti naroda
6
Sudije FBiH: Pri izboru predsjednika VSTV-a treba poštovati princip ravnopravnosti naroda
Foto: N. G./Klix.ba
Budući da su od osnivanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na čelu ove institucije bili jedino predstavnici iz reda srpskog naroda, Udruženje sudija/sudaca Federacije BiH traži da se primjenom ustavnog i zakonskog principa o ravnopravnosti naroda u Bosni i Hercegovini, prilikom izbora novog predsjednika VSTV-a vodi računa o ravnopravnoj zastupljenosti i drugih naroda i ostalih.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Do sada nijedan predsjednik VSTV-a, od osnivanja, nije bio iz Federacije BiH niti iz Distrikta Brčko, naglašava također Udruženje.

"Kako u Bosni i Hercegovini, po Ustavu BiH postoje četiri pravosudna sistema, uključujući i sistem Republike Srpske, prilikom izbora predsjednika VSTV-a smatramo realnim i u skladu s principom ravnopravnosti da se ima u vidu i zastupljenost drugih pravosudnih sistema, uključujući i pravosudni sistem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Udruženje sudija će u postupku donošenja novog zakona o VSTV-u predložiti da se unese odredba da predsjednik VSTV-a ne može biti biran dva puta uzastopno iz istog entiteta ili Distrikta Brčko", citat je iz otvorenog pisma koje je Udruženje sudija/sudaca FBiH uputilo predsjedniku i svim članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Odluku o upućivanju ovog otvorenog pisma donijelo je Predsjedništvo Udruženja na sjednici 21. juna i dogovorilo da s njegovim sadržajem budu upoznati i Ured visokog predstavnika u BiH te visoki predstavnik Valentin Inzko, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunar Wigemark, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kao i mediji.

Budući da u julu ove godine ističe mandat dosadašnjem predsjedniku VSTV-a i da će biti proveden postupak izbora novog, u otvorenom pismu je naglašen princip ravnopravne zastupljenosti naroda prilikom izbora predsjednika i potpredsjednika VSTV-a, kako propisuje član 11. stav 4. Zakona o VSTV-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: