Uoči pisanja izvještaja
16

Štefanek: Optimističan sam da situacija u vezi s migrantima u BiH neće biti ovakva iduće godine

A. Z.
Drahoslav Štefanek (Foto: D. S./Klix.ba)
Drahoslav Štefanek (Foto: D. S./Klix.ba)
Drahoslav Štefanek, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice posjetio je danas Službu za poslove sa strancima, nakon čega je poručio da je optimističan da situacija s migrantima u BiH sljedeće godine neće biti ovakva.

Sa direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem razgovorao je o smještajnim kapacitetima za migrante, sigurnosnim rizicima u kampovima u kojima boravi više migranata, nedavnom incidentu u Blažuju, te podršci Službi za poslove sa strancima. Na sastanku je konstatovano da se trebaju formirati kampovi s manje osoba, kao i da teret migrantske krize ne može biti samo na Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Neke stvari je moguće poboljšati odmah kooperacijom između države i lokalnog nivoa. Optimističan sam da situacija neće biti ovakva sljedeće godine. No treba primijeniti model kao u Srbiji i otvoriti manje centre, sa manjim brojem migranata", rekao je Štefanek, konstatujući zajedno s Ujićem da je to bolje zbgo sigurnosti.

Štefanek će danas, tokom posljednjeg dana posjete BiH, posjetiti i migrante u Ušivku, a nakon toga će se posvetiti pisanju izvještaja. Prve preporuke najavio je već naredne sedmice.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Treba naći druga rješenja, da fokus ne bude samo na USK i pritisak na otvaranje Bire, već sam s političarima razgovorao o tome. BiH ima zadaću da zaštiti granice, tu joj međunarodna zajednica ne može pomoći, no sve bi olakšao sporazum sa Frontexom", zaključio je Štefanek odgovarajući na pitanje o novim mjerama koje će spriječiti novi talas migranata u BiH.