Od 475.000 KM
161

Stanovnici vogošćanskog naselja Rosulje dobijaju ambulantu porodične medicine

Piše: M. N.
Rosulje (Foto: D. S./Klix.ba)
Rosulje (Foto: D. S./Klix.ba)
Stanovnici naselja Rosulje u općini Vogošća dobit će ambulantu porodične medicine JU Dom zdravlja KS. Skupština KS danas bi trebala dati saglasnost na ugovor o kupoprodaji poslovnih prostora površine 330,70 metara kvadratnih u vrijednosti od 475.000 KM.

Ambulanta Rosulje sastojat će se od dvoetažnog poslovnog prostora površine 141,22 metara kvadratnih, poslovnog prostora površine 42,59 metara kvadratnih i dvoetažnog poslovnog prostora površine 146,89 metara kvadratnih.

"Imajući u vidu povećanje broja stanovnika u naselju Rosulje Općina Vogošća, kao i tendenciju novog kontinuiranog povećanja broja stanovnika zbog izgradnje novih stambeno-poslovnih objekata kolektivnog stanovanja, OJ Dom zdravlja Vogošća, kao i Općina Vogošća, su pokrenuli aktivnosti i dostavili zahtjeve za otvaranje nove ambulante porodične medicine u naselju Rosulje. Analizom zahtjeva utvrđeno je da su isti opravdani i da je potrebno povećati postojeću mrežu ambulanti u OJ Dom zdravlja Vogošća, kroz nabavku novog prostora u naselju Rosulje", navodi Upravni odbor JU Dom zdravlja KS.

Podršku ovom projektu dalo je i resorno Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, odnosno Vlada i Skupština Kantona Sarajevo, na način da su osigurana namjenska finansijska sredstva za nabavku adekvatnog prostora prema normama i standardima koje zahtijeva prostor ambulante porodične medicine površine cca 330 metara kvadratnih.

Prema dopisu Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova, vrijednost poslovnih prostora s predviđenim dodatnim radovima, ugrađenim liftom, medicinskim podovima i parking mjestima iznosi 1.435 KM po metru kvadratnom, odnosno 474.554,50 KM za ukupnu površinu potrebnog poslovnog prostora.

Aktivnosti na izgradnji ambulante su pokrenute prošle godine.