BiH
35

Srebrenica ogrnuta bijelim pokrivačem: U planinskim dijelovima nanosi snijega i do nekoliko metara

Klix.ba
Foto: Mladen Kojić
(Foto: Mladen Kojić)
Snježne padavine ove godine nisu zaobišle ni Srebrenicu, a ovaj grad izgleda potpuno drugačije ogrnut bijelim pokrivačem.

Zbog velike teritorije i nepristupačnog i razuđenog terena, tokom zimskog perioda veoma je teško sve lokalne puteve u Srebrenici držati prohodnim, jer u planinskim dijelovima nanosi snijega znaju biti i po nekoliko metara.

Ipak, na teritoriji općine Srebrenica prohodni su svi putevi, saopćeno je iz Odjeljenja za urbanizam, a ekipe koje rade na održavanju puteva su danonoćno na terenu i čiste puteve.

Tender za izbor preduzeća koje će vršiti čišćenje kategoriranih i nekategoriranih puteva je ponovljen i još nije završen i zbog zime i niskih temperatura angažirane su tri firme koje održavaju prohodne lokalne puteve. Nije bilo prekida u isporuci električne energije i pitke vode, a normalno funkcioniraju fiksna i mobilna mreža i internet.

Stanovnicima najudaljenijeg srebreničkog sela Luka mobilni tim Doma zdravlja Srebrenica dostavio je lijekove i obavio redovne medicinske preglede.

Iz Općine Srebrenica ističu da do sada nije bilo ugroženog stanovništva u udaljenim selima i da građani imaju zalihe hrane i lijekova, kao i da je otvorena linija u slučaju hitnih intervencija.

Iz Komunalnog preduzeća Polet navode da svakim danom pristiže veliki broj poziva građana koji se žale na zaleđene vodovodne cijevi u domaćinstvima zbog čega imaju povećan broj intervencija.

Većina stanovništva vrijeme provodi u svojim domovima zbog izrazito niskih temperatura. Teritorija općine Srebrenica prostire se na više od 520 kilometara kvadratnih gdje danas živi blizu 6.000 ljudi.