{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sportski radnici oživljavaju dvoranu "Partizan" i vraćaju gimnastiku u Zenicu

7.12.2017. u 19:39
396
21
Sportski radnici oživljavaju dvoranu "Partizan" i vraćaju gimnastiku u Zenicu
396
Zaljubljenici u sport iz Sportskog društva Winer Zenica odlučili su nakon više od 25 godina vratiti stari sjaj gimnastičkoj dvorani "Partizan". Rekonstrukcija dvorane je već počela, a više od 200 mladih Zeničana uskoro će učiti prve gimnastičke poteze i brusiti formu za svoja takmičenja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U gimnastičkoj dvorani "Partizan" u zeničkom naselju Papirna prije više od 25 godina posljednji put su izvedeni gimnastički pokreti. Sportski radnici SD Winer odlučili su izvršiti rekonstrukciju sale i građanima vratiti bazični sport.

U razgovoru za Klix.ba Sanjin Aldobašić, predsjednik Skupštine Sportskog društva Winer, pojasnio je da sportska dvorana "Partizan" za sve Zeničane ima sentimentalnu vrijednost zbog toga što su kroz nju morali proći svi koji su planirali baviti se nekim drugim sportom.

"Ideja je nastala iz cilja da sve sportske objekte u Zenici, pa i one napuštene, stavimo u funkciju. Gimnastičku sekciju trenutno pohađa više od 150 članova naše sportske zajednice uzrasta od 4 do 10 godina. Kapacitetom ih ne možemo sve prihvatiti, a još blizu 50 roditelja čeka da upiše svoju djecu na gimnastiku. Upravo zbog toga smo odlučili da rekonstruišemo ovu dvoranu i omogućimo djeci normalan fizički razvoj i bazične aktivnosti za usmjeravanje u daljnje sportske interese", pojasnio je Aldobašić.

Projekt vrijedan više od 100.000 KM finansiraju ličnim sredstvimaDosadašnje gimnastičke aktivnosti profesori i magistri sporta u Wineru obavljali su u sportskim dvoranama u Zenici. Dosta vremena su gubili na postavljanje gimnastičke opreme, zbog čega su odlučili napraviti idejni projekt, finansijsku konstrukciju, pronaći partnere i upustili se u realizaciju projekta vrijednog blizu 100.000 KM, ali samo s vlastitim prihodima i podrškom sponzora.

"Nismo željeli nekome biti teret, smatramo da smo dovoljno sposobni i da imamo dosta partnera, zbog čega smo napravili dugoročan plan otplate i ulaganja. Prva investicija u infrastrukturu je blizu 50.000 KM i to podrazumijeva instaliranje novog, pametnog, grijanja, a iz Holandije ćemo dobiti opremu vrijednosti blizu 50.000 KM, što će zadovoljiti naše zahtjeve. Cilj nam je gimnastiku približiti građanima te da omasovimo ovaj sport", izjavio je Aldobašić.

Nakon Sarajeva i Tuzle, Zenica će biti treći grad u Bosni i Hercegovini s gimnastičkom dvoranom. Rekonstrukcija dvorane "Partizan" od velikog je značaja za sve Zeničane, jer joj se vraća prvobitna namjena. Međutim, mladim sportskim radnicima vjetar u leđa daje želja da djeca imaju pravilan fizički rast i razvoj.

"Prema istraživanjima, 70 posto djece ima izražene deformitete, a gimnastika utječe na pravilan rast i razvoj. Dvoranu ćemo otvoriti prvenstveno za građane i djecu ovog grada, kako bi svi probali gimnastiku koja treba biti bazičan sport za dalje usmjeravanje", dodaje Aldobašić.

Gimnastika na rubu sportova u BiHGimnastika je dugo na rubu te nije toliko popularan sport u Bosni i Hercegovini pored svih drugih sportova, ali zbog njenog značaja, brojni partneri, sponzori i nadležne institucije odlučile su pomoći Sportskom društvu Winer u realizaciji projekta.

"Podrška je uvijek dobrodošla jer sve ovo što smo odlučili uraditi, radimo s odgodom plaćanja. Sredstva koja su nam potrebna trenutno nemamo, a do sada su nam pomogle privatne kompanije iz Zenice. Organizovat ćemo i donatorsku večer, a naši sugrađani su kupovinom karata pokazali fantastičan odziv. Podršku nam je dala i Gradska uprava Zenice i to s ugovorom na korištenje dvorane u narednih deset godina s oslobođenim plaćanjem rente koju možemo usmjeriti na tekuće obaveze iz biznis plana", pojašnjava naš sagovornik.

Podršku u realizaciji ovog projekta obećali su i Federalno ministarstvo kulture i sporta te Zeničko-dobojski kanton. U Sportskom društvu Winer su uvjereni da će uspjeti realizirati svoj projekt koji će okupiti veliki broj mladih te da će oživjeti gimnastiku u ovom gradu.

"Mi ćemo oživjeti dvoranu zbog toga što će roditelji i djeca svakodnevno dolaziti na treninge. Ovo sve sada izgleda napušteno, ali ovo je projekt od koristi za nas i našu zajednicu", zaključio je Aldobašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: