Mjesec dana od ugovora
181

Skočibušić će sljedeće sedmice znati kada stižu vakcine koje je od Kine kupila Vlada FBiH

N. V.
Siniša Skočibušić (Foto: AA)
Siniša Skočibušić (Foto: AA)
Jasno je da ni nakon mjesec dana od potpisivanja ugovora sa Sinopharmom, vakcine koje je kupila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neće stići. O vremenskom periodu kada bi mogle stići te doze ne zna ništa ni direktor Zavoda za javno zdravstvo u entitetu, a mogao bi znati sljedeće sedmice.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 1. jula konačno zaključila ugovor sa kineskom kompanijom Sinopharm koja proizvodi vakcine protiv koronavirusa. Dogovorena je i plaćena količina od 500.000 doza vakcina koje su prema nezvaničnim najavama trebale stići u maksimalno 10 dana od potpisivanja ugovora, međutim prošlo je više od 20 dana, ali vakcina još uvijek nema.

Gdje je zapelo sa dolaskom vakcina zvanično se ne zna s obzirom na to da iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH koje rukovodi nabavkom stižu prilično šture informacije i lakonski odgovori na novinarske upite.

Na naše pitanje kada će konačno krenuti u realizaciju ugovora, odnosno kada će vakcine biti uvezene, iz Zavoda odgovaraju da su u konstantnom kontaktu sa Sinopharmom navodeći riječi direktora Siniše Skočibušića koji je kazao i na jednoj od press konferencija kako "očekuje da će tokom iduće sedmice biti u prilici podijeliti s javnošću za nas i za stanovnike Federacije BiH dobru vijest".

Ovo znači da će tek sljedeće sedmice znati kada stižu vakcine, iako su nas prije potpisivanja ugovora vlasti ubjeđivale da su od Kine uspjeli dobiti garanciju da će vakcine stići u kratkom roku. Samo potpisivanje ugovora je predugo trajalo, a očigledno je da ćemo i na dolazak vakcina čekati duže od mjesec.

Natuknicu o tome kada bi vakcine mogle stići dobili smo i nakon sastanka predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakira Izetbegovića i kineskog ambasadora u BiH Ji Pinga koji tvrdi da će Sinopharmove doze stići već početkom augusta.