Događaji iz 1992.
104

SIPA u Banjoj Luci uhapsila sedam osoba osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti

D. Be.
Ilustracija: SIPA
Ilustracija: SIPA
Na području Banje Luke uhapšeno je sedam osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti. Akciju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Kako saznaje Klix.ba, četiri osobe će biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH, a tri su zbog zdravstvenog stanja i sumnje u Covid oboljenje otpuštene uz saglasnost tužitelja. Policajci nisu vršili pretrese.

"Sve aktivnosti su izvršene po naredbama Tužilaštva BiH. Osobe su uhapšene zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela zločina protiv čovječnosti. Svi uhapšeni su s područja Banje Luke", potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su na području Banja Luke locirali, identificirali i uhapsili više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine počinili zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su učestvovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povreda, što je rezultiralo smrću više osoba te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim povredama kod većeg broja zarobljenih osoba.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije Covid 19, biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.