Naručene istrage
107

SIPA traži od GP podatke o Schmidtovim prelascima granice, pripadnicima osiguranja i njihovom oružju

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Granične policije BiH podatke o Christianu Schmidtu i njegovom osiguranju tačnije podatke o načinima prelaska granice i oružju koje nose, saznaje Klix.ba.
Ovo je uslijedilo, što je Klix.ba otkrio, nakon što su članica Predsjedništva BIH Željka Cvijanović (SNSD) i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS) zahtijevali od SIPA-e, Granične policije, DKPT-a i Ministarstva vanjskih poslova informacije o statusu Christiana Schmidta i članova njegovog osiguranja te detalje o oružju koje nose dok su na dužnosti u BiH.

Nešić je jučer kazao da očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove pratnje u BiH.

"Nakon izvještaja svih relevantnih institucija očekujem da će se u priču uključiti i Tužilaštvo BiH, kako bi se potpuno razjasnilo ima li Christian Schmidt legitimitet i legalitet za boravak u BiH i da li njegova pratnja ima zakonsko uporište za posjedovanje oružja na prostoru BiH", kazao je Nešić.

Prema njegovim riječima može se zaključiti da Tužilaštvo BiH nije otvorilo predmet na ovu temu, no to zvanični nije poznato jer na naše brojne upite iz Tužilaštva BiH nisu željeli odgovoriti.

To znači da SIPA nema nalog Tužilaštva BiH za vršenje istražnih radnji čime se ova policijska agencija na čijem čelu je SNSD-u blizak Darko Ćulum stavlja u funkciju politike i pojedinaca iz RS-a. Time i on, i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, dovode u pitanje kredibilitet ovih državnih policijskih agencija.

Uprkos tome što su nedavno bili na političkom skupu u organizaciji SNSD-ovca Staše Košarca u Istočnom Sarajevu, niko nije reagovao, a trebao je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH koji ih je i birao.

SIPA je ranije potvrdila za Klix.ba da postoje određene vrste provjera koje vrše protiv Schmidta, ali nisu otkrili detalje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije odgovorilo na upit Cvijanović i Nešića, gdje su potvrdili da visoki predstavnik Christian Schmidt ima diplomatski status, u skladu sa odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim 14. decembra 1995. godine.