Potvrđeno za Klix.ba
555

SIPA istražuje nestanak papira za štampanje glasačkih listića iz skladišta CIK-a

Piše: A. D.
Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, postupajući po nalogu Državnog tužilaštva, istražuje nestanak desetak tona papira iz skladišta Centralne izborne komisije BiH, a koji je namijenjen za štampanje glasačkih listića, potvrđeno je za Klix.ba iz SIPA-e.

Detalje istrage nam nisu mogli otkriti, s obrazloženjem da postupaju po nalogu Tužilaštva BiH.

Nezvanično saznajemo da su iz SIPA-e od CIK-a tražili dokumentaciju koja se odnosi na izvještaje o utrošku papira namijenjenog za štampanje glasačkih listića u prethodnih deset godina.

Inače, ova istraga dolazi nakon objave revizorskog izvještaja o radu CIK-a, a u kojem su revizori utvrdili da je popisna komisija konstatovala da je prilikom popisa koristila podatke o težinama i dimenzijama sa naljepnica na originalno zapakovanim paletama, dok je na 14 paleta, koje su otvorene i gdje su korišteni papiri, stanje papira evidentirano na osnovu postojeće skladišne evidencije i propratne skladišne dokumentacije, te zaključili da se na ovaj način ne može pouzdano utvrditi tačna težina (količina papira) na paletama.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH za CIK navodi se da popisna komisija CIK-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer Komisija ne posjeduje vagu.

"S obzirom na to da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količine papira u skladištu. S obzirom na to da se već duži niz godina zalihe papira u skladištu akumuliraju, a imajući u vidu činjenicu da je papir roba koja vremenom gubi na kvalitetu, potrebno je, prilikom planiranja nabavke papira, koja se sprovodi svake dvije godine, uzeti u obzir i postojeće zalihe u skladištu", navedeno je u izvještaju.

Podsjećamo, mediji su ranije objavili izvještaj Komisije za popis iz 2014. prema kome je najmanje 35,8 tona papira nabavljenog za štampanje glasačkih listića nestalo iz skladišta Centralne izborne komisije BiH. Iz CIK su do sada demantovali takve informacije.