KCUS i UKC Tuzla
196

Sebija Izetbegović u Tuzli: Sarađivat ćemo kako bismo pružali bolje usluge pacijentima

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U cilju pokretanja razgovora i postizanja dogovora o reformi zdravstvenog sistema, koja će ići u korist pacijenata i medicinskog osoblja, menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) s direktoricom Sebijom Izetbegović na člu danas je posjetio Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli.

Aktuelni menadžment KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović danas je prvi put zvanično posjetio UKC u Tuzli, a tokom sastanka s predstavnicima ove zdravstvene ustanove dogovorena je saradnja koja će u narednom periodu rezultirati pružanjem bolje zdravstvene usluge za sve pacijente.

"U nekoliko prijašnjih kontakata koje sam imala neoficijelno na drugačijim sastancima s Hotićem dogovorili smo sastanak na kojem ćemo razgovarati i on je upriličen danas. Mi smo praktično počeli veliki broj razgovora. Zdravstveni sistem KCUS-a je naslijeđen kao veoma težak. Poznato je da je naš menadžment prije godinu dana naslijedio ustanovu sa 100 miliona KM duga i sada svi želimo da sačuvamo zdravstveni sistem, ali i pružimo bolju zdravstvenu uslugu", istakla je Izetbegović nakon sastanka.

Kazala je i da se dvije zdravstvene ustanove susreću sa skoro istim problemima, kao i da se reforme zdravstvenog sistema trebaju kretati prema racionalizaciji.

"Jedna od osnovnih putanja je određivanje puta pacijenta, dakle da pacijent u što kraćem roku dobije što efikasniju i što kvalitetniju uslugu. Da bismo odredili put u zdravstvenom sistemu potrebno je da svi nivoi besprijekorno funkcioniraju, da tačno odredimo pravila prema kojima se pacijent kreće, ali i da odredimo nivo usluge koji u nekoj ustanovi treba dobiti", pojasnila je Izetbegović.

Inače, saradnja KCUS-a i UKC-a je počela prije nekoliko mjeseci.

"Mi smo saradnju počeli u situaciji u kojoj su dobitnici obje ustanove, ali i pacijenti. Naši ljekari iz Klinike za očne bolesti odlaze i rade edukaciju te pomažu našim kolegama u Sarajevu. S druge strane, u Klinici za dječije bolesti smo otvorili onkološko odjeljenje u čijem radu nam pomažu sarajevski ljekari", rekao je Hotić.

Čelnici spomenutih ustanova su naglasili da će se u narednom periodu govoriti i o novim oblicima saradnje koja će rezultirati, kako boljim uslovima rada ljekara, stvaranja mogućnosti za dodatno zapošljavanje medicinskog osoblja, tako i kvalitetnijom zdravstvenom uslugom u korist pacijenata.