Direktorica KCUS-a
357

Sebija Izetbegović objavila uvjerenje o magisteriju, tvrdi da diplomu nikada nije podigla

N. V.
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i zastupnica u Skupštini KS Sebija Izetbegović je u fokusu javnosti zbog sumnje u sticanje magistarskog zvanja. Kao dokaz je objavila uvjerenje, umjesto diplome, za koju tvrdi da nikad nije podigla s fakulteta.

Izetbegović je jučer poslala upit Medicinskom fakultetu u Sarajevu da joj dostave informaciju o broju studenata koji nisu podigli diplomu, a nakon što su joj odgovorili, objavila je to na društvenim mrežama.

"Od 1.097 magistara, njih 510 nije podiglo diplomu jer je fakultet nije odštampao niti ih pozvao da je preuzmu", napisala je Izetbegović.

U Rješenju koje joj je dostavljeno s fakulteta stoji broj magistranata koji nije podigao diplomu, ali ne i razlog što nisu preuzeli istu. Izetbegović tvrdi da je razlog to što je fakultet nije ni odštampao.

Izvor: Facebook/Sebija Izetbegović
Izvor: Facebook/Sebija Izetbegović

"Umjesto toga, fakultet je izdao uvjerenje o položenom magistarskom ispitu koje je magistrima bilo dovoljno i važilo je kao diploma", napisala je ona.

Zatim je objavila Uvjerenje iz 1996. godine u kojem se navodi da je "Izetbegović Sebija, doktor medicine, položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postidplomskom studiju iz osnovi medicinskih istraživanja - eksperimentalna medicina Medicinskog fakulteta u Sarajevu".

Izvor: Facebook/Sebija Izetbegović
Izvor: Facebook/Sebija Izetbegović

Inače, njoj je prije nekoliko dana oduzeto zvanje magistra, a kao razlog je navedeno to što nisu uspjeli utvrditi validnost ispita položenih u Zagrebu. Prema tome, nije sporno da li je Izetbegović dobila papir o magisteriju, no kako ga je dobila.