Nesuvisla inicijativa
113

SDP: Nikakvi kukavički papiri ne mogu ugroziti BiH, a SDA neka traži odgovornost Janšinog SDS-a

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sadržaj "non papera", čiji je autor navodno slovenski premijer Janez Janša i u kojem se tretira pitanje podjele BiH i pripajanje njenih dijelova Srbiji i Hrvatskoj komentirali su iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Kako kažu, u vezi s pričom o non paperu, SDP BiH inicijativu koja je, navodno, potekla od radikalnih desničarskih snaga unutar Evropske unije smatra nesuvislom, nepotrebnom i nemogućom.

"Bosna i Hercegovina neupitno opstaje kao nezavisna, samostalna država i nikakvi kukavički, nepotpisani ili podmetnuti papiri to ne mogu promijeniti niti osujetiti put Bosne i Hercegovine ka NATO-u i EU", kažu u SDP-u.

Napomenuli su da je SDA članica iste porodice stranaka, Evropske narodne stranke, kao i vladajuća stranka Janeza Janše u Sloveniji – Slovenačka demokratska stranka.

"Stoga pozivamo SDA da putem Evropske narodne stranke traži odgovore i ogovornost slovenskih kolega, kako je to SDP BiH učinio zahtijevajući i osiguravši isključenje SNSD-a iz Socijalističke internacionale. Očekujemo da vlasti u Bosni i Hercegovini nužnu pažnju posvete ovom problemu, kao i da se znatno više angažuju na rješavanju stvarnih unutrašnjih pitanja, poput nabavke vakcina, migrantske krize i galopirajućeg rasta cijena", navode iz SDP-a.

Valja napomenuti da je slovenski portal Necenzurisano objavio danas sadržaj "non papera", neslužbenog diplomatskog dokumenta koji govori o idejama za komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanj Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom.