Reakcija
799

SDA pozdravila zabranu gradnje malih hidroelektrana u FBiH: Naša inicijativa je pretočena u zakon

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je usvajanje dopune Zakona o električnoj energiji, kojim se predviđa zabrana planiranja i izgradnje novih malih hidroelektrana na području Federacije BiH.

Iz SDA podsjećaju da je proces pokrenut prije dvije godine Zaključkom o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije, a čiji je predlagač bio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"SDA je sve vrijeme, uprkos žestokom otporu brojnih lobija, bila lider ovog procesa kroz djelovanje naših kadrova u Vladi i Parlamentu Federacije BiH, te kroz saradnju sa organizacijama za zaštitu okoliša i našim međunarodnim partnerima", saopćili su iz ove stranke.

Smatraju da će zabrana izgradnje novih mini hidroelektrana značajno doprinijeti zaštiti okoliša i prirodnih ljepota u BiH, te sačuvati domaće turističke potencijale.

"Istovremeno, energetski potencijali naše zemlje neće biti ugroženi jer ćemo intenzivirati izradu i usvajanje potrebnih zakona, koji će uz velike energetske projekte, osigurati i jačanje kapaciteta obnovljivih izvora energije", zaključuju iz SDA.