Potrebna bolja reakcija
721

Schwarz-Schilling: Oba "non papera" su nastavak nacionalističke politike Srbije i Hrvatske

N. V.
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling je detaljno obrazložio svoj stav o slovenskom "non paperu" i neslužbenom planu podjele Bosne i Hercegovine ističući da se Evropska unija mora jasno i odlučno pozicionirati protiv takvih scenarija.

On na početku svog teksta za Deutsche Welle kaže da dok se Bosna i Hercegovina bori s pandemijom i vlastitim političarima, nekoliko dokumenata, takozvanin "non papera" o BiH je otišlo u Brisel, a cilj im je, kako kaže, "testirati mogućnost prihvatanja političkih prijedloga".

Mirni razlaz u BiH

Prije nekoliko dana je član Predsjedništva BiH Željko Komšić izašao u javnost sa informacijom da je predsjednik Slovenije Borut Pahor, prilikom posjete Sarajevu 5. marta, pitao tročlano predsjedništvo "Je li moguća mirna disolucija BiH" dodavši da u EU ima sve više glasova koji pozivaju na dovršetak raspada Jugoslavije.

Schwarz-Schilling se pita zbog čega Komšić sa tom informacijom izlazi tek sada u javnost i zaključuje da je povod vjerovatno slovenski "non paper".

"Taj 'non paper' pod naslovom 'Zapadni Balkan - put naprijed' je sve drugo samo ne takav kakav se u naslovu predstavlja. To je prije svega nastavak nacionalističke politike Srbije i hrvatske vladajuće stranke HDZ-A prema BiH. Prema nekim informacijama, dio dokumenta je napisan čak u Budimpešti, ali u Briselu ga nazivaju 'slovenskim papirom'", rekao je bivši visoki predstavnik u BiH.

U dokumentu se govori i o "tihoj proceduri" s nosiocima odlučivanja u regiji i međunarodnoj zajednici, o tome može li se provesti plan prekrajanja granica i stvaranja Velike Srbije, Velike Hrvatske i Velike Albanije.

"Zastrašujuće je da su dijelovi međunarodne zajednice očito već aktivni u takvom 'tihom postupku'. Je li potpuno zaboravljeno da je u BiH upravo zbog planova o podjeli zemlje došlo do stravičnog rata?", prokomentarisao je Schwarz-Schilling.

Hrvatski "non paper"

Govoreći o "non paperu" koji je u Brisel poslao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, a kojim Hrvatska navodno želi da pomogne BiH na njenom putu u EU, Schwarz-Schilling smatra da time "hrvatska vladajuća stranka HDZ zapravo podržava napore svoje sestrinske stranke HDZ BiH da promijeni Izborni zakon u BiH na takav način da se može održati blokada države BiH, a uz to da se održi i stalna kontrola i utjecaj Hrvatske na donošenje odluka u BiH".

On ističe da to "otvara put trećem entitetu i u konačnici njegovom pripajanju Hrvatskoj", ali da se to na prvi pogled ne prepoznaje u hrvatskom "non paperu".