BiH
15

Savjeti: Kako postupiti u slučaju zapaljenja dimnjaka?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S nižim temperaturama zraka sve su češći slučajevi požara koji su nastali zapaljenjem čađi u dimnjacima, te je potrebno građanima ukazati na uzroke nastanka zapaljenja dimnjaka, te postupke u slučaju pojave ove vrste požara.

Požari dimnjaka su vrlo česti. Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu.

Opasnost kod požara dimnjaka prijeti od nekoliko pojava:

  • let iskri – iz grla dimnjaka iskre lete po krovu i na okolni zapaljivi materijal, što može uzrokovati zapaljenje.

  • zagrijavanje zidova – dolazi do prenosa toplote kroz zidove kojima je obzidan dimnjak. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i slično) može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor.

  • prenos požara na građevinske elemente zgrade – kod nepravilno izvedenih dimnjaka, najčešće u starim objektima, često je moguće naići na grede koje prolaze kroz dimovodni kanal. Dolazi do zapaljenja tih greda i prenosa požara na krovište i/ili međuspratnu konstrukciju, što može imati katastrofalne posljedice.

  • pucanje dimnjaka – uzrok tome je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu – i do 1000°C. Dolazi do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i sam dimnjak.

Pokazatelji da je došlo do požara dimnjaka su: karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka poput glasnog huktanja, jako zagrijani zidovi kojima je obzidan dimnjak. (ponekad su toliko vrući da može doći do opekotina prilikom diranja takvih zidova), let iskri iz grla dimnjaka i karakterističan miris paleži.

U slučaju da je došlo do požara dimnjaka nazovite vatrogasce na broj telefona 123, prigušite otvore za zrak na ložištu kako bi smanjili gorenje i postupno gasite peć (ložište). Ne ulijevajte naglo vodu u peć jer bi moglo doći do naglog razvoja pare što može uzrokovati opekotine i dovesti do pucanja peći usljed nagle promjene temperature (ovisno o materijalu izrade), obavijestite komšije o događaju kako bi spremni dočekali vatrogasce, navodi se u upozorenju vatrogasaca Općine Kakanj.

Posebno treba naglasiti da se u dimnjaku, gdje gori čađ, razvija vrlo visoka temperatura. Zbog toga je zabranjeno gašenje vodom. Vrlo visoka temperatura koja se razvija prilikom gorenja čađi mogla bi dovesti do razlaganja vode na njene sastavne elemente ako bi se voda upotrijebila za gašenje požara.