Čestitamo
3.3k

Sarajevo je gdje je nekad bilo: Na svečanoj akademiji uručene šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, gdje su svečano uručene šestoaprilske nagrade i to Dini Merlinu za oblast kulture i umjetnosti, Udruženju Fama iz oblasti nauke i obrazovanja i Udruženju Haber za zaštitu historijskih vrijednosti BiH.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare dr. Edmond Offermann, koji je proglašen počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Na večerašnjoj svečanosti prezentovana je bogata historija Sarajeva, a zanimljivo je da se ove godine navršava 555 godina od prvog spominjanja imena Sarajeva.

Brojne goste prvo je pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić, a priređen je i bogat kulturno-muzički program.

Dan je ovo na koji se obilježava 72 godine od oslobođenja Sarajeva poslije Drugog svjetskog rata, ali i prisjećanje na tužnu stranu ovog grada, a to je 25 godina od početka opsade Sarajeva.

"Sedamdesetdvije godine su od kako je Sarajevo pobijedilo fašizam i 25 godina od početka agresije. Moramo očuvati naše naslijeđe, ali isto tako težiti da budemo moderan i savremen grad", rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Iako se Šestoaprilska nagrada dodjeljuje u pet kategorija, ove godine su izabrani dobitnici u samo tri kategorije.

Dino Merlin dobitnik je pojedinačne šestoaprilske nagrade za oblast kulture i umjetnosti za 2017. godinu, a kako je istakao to je jedna od najznačajnijih nagrada koje je dobio u karijeri.

"Iznimna mi je čast dobiti ovo društveno priznanje. Lijepo je biti u klubu svih tih velikana koji su ovu nagradu dobili prije. Moje srce i misli su uvijek pune dragih ljudi koji cijeli život putuju sa mnom kroz život. Bosnom je behar probeharao i Sarajevo jeste gdje je nekad bilo i tako će i biti. Na nama je da podesimo satove na evropsko vrijeme, da sa onim što imamo učinimo sve što možemo kako bi nadvladali našu nemoć i slabost i kako bi nam bolja budućnost bila manja na usnama, a više u našim djelima. Iskoristimo vrijeme i mogućnosti koje su pred nama, rekao je Dino Merlin u svom obraćanju.

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade je razmatrao ukupno 17 prijava, od toga 10 pojedinačnih i sedam kolektivnih.