Demontaža zidova
716

Sarajevo: Inspekcija konačno naložila uklanjanje urušenog dijela zgrade na Marijin Dvoru

T. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Postupajući federalni građevinski inspektor je danas donio upravni akt - rješenje, kojim je vlasniku nacionalnog spomenika električne centrale na Marijin Dvoru naložena demontaža zidnih struktura industrijskog postrojenja objekta do visine cca. 1,5 metra od kote okolnog terena.

Ovim potezom će se istovremeno osigurati zaštita života ljudi i zaštita mjesta i ostataka kulturnog naslijeđa.

Rješenje je doneseno po službenoj dužnosti, temeljem člana 90. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH.

"U skladu s hitnim mjerama zaštite, naloženi radovi se odnose na demontažu zidnih struktura čije urušavanje predstavlja opasnost po saobraćaj i prolaznike do visine cca 1,5m, kako bi se smanjio rizik od eventualnog daljeg obrušavanja", saopštila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

Navode da je nakon demontaže zidnih struktura, naloženo montiranje čeličnog plašta po kruni preostalih zidova, s ciljem zaštite ostataka zidnih struktura od vremenskih uticaja.

"Rok za početak radova na demontaži je pet dana od dana prijema rješenja, a vlasnik, odnosno korisnik građevine dužan je poduzeti mjere za otklanjanje opasnosti i do otklanjanja opasnosti označiti građevinu kao opasnu, skladu s članom 77a Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH", navode iz FUZIP-a.

Radovi će se izvoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, koji je nadležan za obavljanje poslova iz oblasti zaštite i korištenja kulturno-historijskog naslijeđa, odnosno arhitekte konzervatora.