Vodostaji opadaju
20

Saobraćaj na pojedinim putevima obustavljen zbog poplava, civilna zaštita na terenu

Klix.ba
Nivoi rijeka opadaj širom Bosne i Hercegovine, ali u pojedinim mjestima voda i dalje pravi problem. Na dionicama puteva M-14 i M-4 obustavljen je saobraćaj. Timovi Federalne uprave civilne zaštite još su na terenu i pomažu građanima.

Voda se izlila na kolovoz na magistralnim putevima M-14 Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica na izlazu iz Bosanske Kostajnice i u mjestu Špilja i M-4 Prijedor–Bosanski Novi u mjestu Dragotinja Donja.

Rijeka Sana se izlila na lokalne puteve na području RS, pa je saobraćaj obustavljen na putevima Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volari u mjestu Vitasovci, Urije-Šuća u Bosanskom Novom, te Tukovi-Volar-Radomirovac u mejstu Tukovi.

Za sada je zabilježen samo blagi porast rijeke Save u Odžaku i Svilaju, te Vrbasa u Gornjem Vakufu i HS Daljan.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite više od 48 sati su na terenu i pomažu ugroženim građanima u Sanskom Mostu, Doboj Jugu i Usori. Pumpe visokog pritiska sa agregatima nalaze se u nekoliko mjesnih zajednica u kojima se ispumpava voda iz stambenih i pomoćnih objekata, dvorišta, poljoprivrednog zemljišta, ulica i lokalnih puteva, pročišćavaju se odvodi i propusti, uklanja se i mulj blato ostali nakon povlačenja vode, a vozilima FUCZ vrši se distribucija potrebne pomoći.

U spašavanju domova, a sada u saniranju posljedica, učestvovalo je 120 pripadnika FUCZ-a. U ove tri općine i dalje su na snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava nastalih usljed obilnih kišnih padavina.

Pripadnici Uprave civilne zaštite RS rasporedili su jedinice sa pumpama velikog kapaciteta u Bosanskoj Gradišci i Banjoj Luci. Mašinski tim sa mehanizacijom upućen je u Bosanski Novi, a u Teslić su upućene cisterne sa vodom. U Tesliću je ukinuto vanredno stanje i radi se na sanaciji objekatam lokalnih puteva i mostova koji su uništeni.

U Banjoj Luci su formirane komisije za procjenu šteta koje će početi s radom na terenu od četvrtka.