Sarajevo
909

Završen prvi dan protesta rudara ispred Vlade FBiH u Sarajevu

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH i protestom iskazuju nezadovoljstvo svojim položajem. Pratite uživo proteste na Klix.ba portalu.
21:45 - Kako saznaje portal Klix.ba u ponoć je u zgradi Vlade FBiH zakazan sastanak kojeg organizira premijer Fadil Novalić.

Na sastanak su pozvani ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, kao i svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika, kao i predstavnici sindikata.

21:15 - Sutrašnji dan trebao bi donijeti dijalog sindikata i vlasti. Rudari su istakli devet zahtjeva, a ministar Nermin Džindić kazao ih je da se neki mogu ispuniti, a neki nisu vezani za sindikate.

20:40 - Kako javlja naš reporter, jednom rudaru je pozlilo. Intervenisala je Hitna pomoć.

20:35 - Kako odmiče noć temperatura se sve više smanjuje i uslovi za rudare koji noć provode pod sarajevskim nebom postaje sve teža.

20:00 - Rudarima koji se spremaju noć provesti pod sarajevskim nebom u pomoć priskaču građani. Kako javlja reporter portala Klix.ba, donose im hranu i čajeve.

19:40 - Dolazak na sutrašnje proteste najavili su i članovi kultnog benda Dubioza kolektiv.

"Nas su zvali i dolazimo. Pred Vladom FBiH ima dovoljno mjesta. Hajdemo sutra svi", objavili su na društvenim mrežama.

19:25 - Jedan od uslova od kojeg rudari ne odustaju su ostavke svih direktora u Koncernu Elektroprivrede BiH, tako i sedam rudnika iz kojih i oni dolaze.


19:05 - Ispred Vlade FBiH nalazi se po procjenama više od 500 rudara. Oni i dalje blokiraju ulicu Hamdije Čemerlića, a kako su kazali iz MUP-a Kantona Sarajevo oni neće ići u deblokadu saobraćajnice.

"Neće biti nikakvog rastjerivanja okupljenih radnika sve dok su protesti mirni", kazali su iz policije.

Ispred Vlade FBiH zapaljene su i vatre (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ispred Vlade FBiH zapaljene su i vatre (Foto: I. Š./Klix.ba)

18:50 - Kako svjedoče fotografije našeg reportera rudari se spremaju provesti noć na cesti i platou ispred zgrade Vlade FBiH.

18:30 - Opozicija na nivou Federacije BiH zbog pozicije rudara i današnjih protesta kritikuje aktualnu vlast. Naša stranka kaže kako Vlada želi životima rudara ugasiti rudnike, a Narod i pravda poziva premijera Fadila Novalića da se vrati u zemlju.

18:20 - Rudari i dalje u velikom broju ispred zgrade Vlade FBiH. Kako su kazali našem reporteru ujutro očekuju pojačanje, one koji danas nisu mogli doći.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

18:05 - Kontaktirali smo ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića kako bi saznali da li će zahtjevi rudara biti ispunjeni, međutim on je kazao da o tome treba sjesti i razgovarati.

Ovakav stav ministra i poruka rudara koji kažu da neće otići dok im ne budu ispunjeni uvjeti, samo nagovještavaju da bi rudari kod zgrade vlade mogli ostati i duže od jednog dana.

17:50 - Predsjednik Sindikata rudara Sinan Husić se preko razglasa obratio prisutnima.

Kazao je da će jedan dio radnika večeras otići kućama i u rudnike na posao, a da će drugi dio ostati ispred zgrade vlade sve dok ne budu ispunjeni traženi zahtjevi.

Sinan Husić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sinan Husić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Policija im je poručila da ih oni neće nasilno tjerati.

17:20 - Direktor Federalne uprave policije Ensad Korman je došao ispred Vlade FBiH i poručio da rudari trebaju tražiti svoja prava, ali i da je dužnost policijskih službenika da štite objekte.

"Neće doći do sukoba rudara i policije", rekao je on.

17:05 - Ispred vlade je sada značajno manje rudara nego na početku protesta. Oni stoje i sjede okupljeni oko vatre, a poručili su kako će dočekati ministre ujutru kad krenu na posao.

16:40 Rudar se popeo na banderu ispred zgrade vlade i maše zastavom Bosne i Hercegovine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

16:22 - Okupljeni rudari su sada zapalili i vatru na dva mjesta ispred zgrade Vlade FBiH kako bi se ugrijali, s obzirom na najave da će ovdje ostati cijelu noć.

Međutim, iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS ih podsjećaju da samo do 18 sati imaju dozvolu za blokiranje ulice Hamdije Čemerlića.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ministar Džindić im je poručio da sa njim mogu razgovarati kada god žele i da je dovoljno da ga pozovu te da će se on u roku od 15 minuta pojaviti u zgradi vlade. Međutim, rudari odbijaju bilo kakav razgovor.

16:06 - U ulici Hamdije Čemerlića, u kojoj se nalaze okupljeni rudari, odjekuje muzika i prisutni se vesele.

Nepoznato je gdje se trenutno nalazi ministar Nermin Džindić, odnosno da li je otišao iz zgrade vlade, no svejedno su rudari poručili da će, ukoliko treba i prenoćiti ovdje te čekati dok god ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

15:58 - Podršku su rudarima pružili i iz Sindikata metalaca FBiH.

Predstavnik ovog sindikata se obratio prisutnima i poručio im da su zahtjevi rudara i njihovi zahtjevi: "Ako treba večeras smo tu sa vama cijelu noć".

15:45 Rudari su sada zaigrali i kolo koje se pušta sa razglasa ispred Vlade FBiH

15:15 - Ispred Vlade FBiH se kontinuirano čuju petarde i trube, a rudari iznova uzvikuju "ostavke" i "izlazite napolje".


15:00 - Razgovarali smo sa rudarom Nusmirom Jusićem koji se 2016. godine povrijedio u rudniku Nova Bila kod Travnika. On je danas došao da podrži zahtjeve, a ističe kako nakon povrede na radu nije mogao tužiti rudnik jer je to njegov život.

"Ja sam kao rudar izašao, u saglasnosti sa svojim advokatom, da ne tužimo, da idemo nekim sporazumom jer meni je rudnik potreban. Ja živim za rudnik", rekao nam je on.

14:49 - Rudari se sve više približavaju ulazu, a specijalci u pripravnosti stoje na stepenicama.

Okupljeni očekuju da ministar energetike izađe iz zgrade i poručuju mu da nema razloga za strah.

14:11 - Nakon sto su neko vrijeme mirno stajali, rudari su ponovo počeli zviždati i pozivati Nermina Džindića da izađe.

Primjetna je nervoza kod velikog broja njih budući da već tri sata čekaju da im se neko obrati. Oni se također povremeno približavaju zgradi vlade tako što svako malo pokidaju traku koju su postavili policajci i pomjere se ka naprijed.

Rudari došli do stepenica Vlade FBiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Rudari došli do stepenica Vlade FBiH (Foto: I. Š./Klix.ba)

Iz Vlade FBiH je stigla ponuda od ministra da će izaći vani, ali da se ne obraća javno, nego želi da razgovara sa predstavnicima rudara. Oni su to odbili poručivši mu da izađe bez pratnje specijalaca i jednostavno im objavi da su svi njihovi uslovi ispunjeni.

13:34 - U holu zgrade Vlade FBiH prisutan je veliki broj pripadnika specijalne policije. Nadležni su rudare ponovo pozvali unutra na pregovore, međutim oni to odbijaju i traže da resorni ministar izađe.

Navode kako nema razloga da ulaze na sastanak jer je do sada sve rečeno te da ostaju pri svom stavu da im se ispune svi zahtjevi.

13:26 - Jedan od rudara koji je iz Kaknja stigao u Sarajevo je i Fuad Musić koji je komentirao trenutnu poziciju rudara u FBiH.

"Dolazim iz Kaknja i rudar sam već 39 godina. Imam šestero djece, od toga četiri sina i dvije kćerke i niko od njih ne radi. Zaradim ukupno 1.000 KM od čega 600 KM ode na kredit i meni ostane 400 KM. Nemam ništa u životu", rekao je Musić.

13:03 - Trenutno rudari stoje ispred Vlade FBiH, slušaju muziku i čekaju reakciju nadležnih, odnosno obećanje da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Muzika i pravljenje buke su nezaobilazan dio svakih protesta rudara, a ovaj put imaju zanimljiv repertoar. Počeli su sa sevdalinkama, nakon čega su prešli uglavnom na rock sastave poput Bijelog Dugmeta, Dubioze Kolektiv, SARS-a.

12:35 Okupljanje rudara ispred zgrade Vlade FBiH snimili smo i iz zraka odakle se najbolje vidi brojnost protesta.

Sudeći po snimcima okupilo se nekoliko stotina, otprilike 500.

12:25 - Zulfo Kurtić iz rudnika Šikulje nam je kazao da su danas ovdje došli jer su morali.

"Ne može se više trpiti, nešto se mora riješiti", rekao je on, dok je njegov kolega dodao: "Mi smo došli ovdje da nam povećaju plaću za 20, 30 posto. Prije smo imali i topli obrok, sad nemamo. Prije si mogao sjesti, sad ne možeš ni sjesti".

Neki od njih navode i da neće otići ispred zgrade Vlade FBiH dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi: "Ne idemo kući, ulazimo u ovu zgradu".

12:00 - Zatraženo je da predstavnik rudara Sinan Husić uđe u zgradu Vlade FBiH na pregovore, međutim rudari to nisu željeli dozvoliti.

Husić se obratio novinarima kako bi detaljno pojasnio njihove zahtjeve, a prisutni skandiraju njegovo ime.

11:45 - Kako se od meteža i buke nije mogao obratiti prisutnima, ministar Džindić se povukao u zgradu Vlade FBiH.

11:43 - Resorni ministar Džindić je izašao iz zgrade Vlade FBiH da se obrati prisutnima. Iz mase mu uzvikuju "lopove" i zvižde, a Džindić je među njih došao sa jakim policijskim osiguranjem, odnosno pripadnicima specijalne policijske jedinice.

Ministar Nermin Džindić izašao pred rudare sa specijalcima (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar Nermin Džindić izašao pred rudare sa specijalcima (Foto: T. S./Klix.ba)

11:38 - Prisutni, osim što uzvikuju nadležnima da su lopovi, također pozivaju ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića da izađe iz zgrade Vlade FBiH.

11:32 - Simbolično, radnici rudnika u FBiH su došli sa šljemovima na glavama i sa simbolima srpa i čekića.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Na transparentima koje su ponijeli piše "Rano ste nas se odrekli", "Nas nije sramota, a vas?", "Mi smo za državu BiH, a vi" i drugo.

Na skupu se puštaju sevdalinke, a rudari mirno čekaju reakciju iz Vlade FBiH.

11:24 - Prisutnima se obraća predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić koji je poručio da rudari neće raditi ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi.

11:19 - Intonirana je himna Bosne i Hercegovine

Rudari su stigli na protest ispred Zgrade Vlade Federacije BiH, a saobraćaj je ulici Hamdije Čemerlića obustavljen. Oni su zapalili baklje prilikom čega su uzvikivali "lopovi".

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji su organizatori današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike.

Ono što rudari traže je: Stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Također, jutros su rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH donijeli odluku o pokretanju radničkog neposluha prekidom proizvodnje i na taj način također iskazuju svoj protest protiv jednostranih odluka nadležnih.