BiH
40

Romi apeluju na sistemsko rješavanje pitanja izučavanja romskog jezika

FENA
(Foto: FENA)
Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla obilježilo je danas prigodnim programom u Sarajevu Svjetski dan romskog jezika (5. novembar) i ukazalo na važnost očuvanja tradicije tog jezika, kulture i historije tog naroda.

Predsjednica Udruženja Indira Bajramović u izjavi novinarima apelovala je na potrebu sistemskog rješavanja i omogućavanja izučavanja romskog jezika barem u osnovnim školama u BiH i upozorila na potrebu posvećivanja veće pažnje toj populaciji.

"Ne izučava se čak niti kao predmet dodatne nastave ili izborni predmet. Ni u medijima nije dovoljno zastupljen romski jezik. Ponekad imam osjećaj da izumiranju romskog jezika, tradicije i kulture potpomažu i same institucije, mediji i drugi", kazala je i istaknula da je jezik bitna stavka za očuvanje identiteta jednog naroda.

Podsjetila je da Romi imaju bogatu historiju, ali da o tome ima malo pisanog traga te se većinom prenosi s koljena na koljeno.

Današnji događaj okarakterizirala je kao priliku da pokažu da su i oni tu, da su građani BiH te da pokušaju ublažiti predrasude prema romskoj populaciji, a time i diskriminaciju koja je, nažalost, još prisutna.

Podršku današnjem događaju pružilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika upriličen je susret s književnim stvaraocima Romima iz BiH i država okruženja, te postavljena izložba slika "Tišina", romskog slikara Mensuda Selmana i upriličen splet romskih igara KUD Mladi Romi iz Viteza.

Procjenjuje se da u BiH ima oko 50.000 pripadnika romske populacije, a među njima ima priličan broj obrazovanih mladih ljudi. To je važno s obzirom na situaciju u kojoj žive porodice većine njih i da, uglavnom nemaju podršku. Kao pozitivan primjer brige o Romima navedeno je Udruženje Obrazovanje gradi BiH, koje stipendira tu djecu.

Generalna skupština UNESCO-a prihvatila je 2015. godine inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. novembar kao Svjetski dan romskog jezika.