Sve je do građana
26

Regionalna konferencija o javnoj upravi: Pandemija će pokazati da li je vlast napredovala

B. R.
U Beogradu regionalna konferencija o javnoj upravi (Foto: VPI BiH)
U Beogradu regionalna konferencija o javnoj upravi (Foto: VPI BiH)
U Beogradu se održava online regionalna konferencija "Građani na prvom mjestu" posvećen osnaživanju civilnog društva, a kako bi građani bili spremniji da kontrolišu reformu javne uprave.

Kako su saopćili iz Vanjskopolitičke inicijative (VPI) Bosne i Hercegovine, studentica iz Sarajeva Hata Kurjaković imala je priliku otvoriti konferenciju.

"Pogledajmo oko sebe - šta vidimo? Vidimo mlade, obrazovane ljude koji masovno napuštaju svoje zemlje. Ovo je posljedica problema s kojima smo suočeni. Istraživanja pokazuju da su korupcija, nezaposlenost, loš životni standard i nedostatak bilo kakvih izgleda da će se to promijeniti glavni razlozi za preseljenje u inostranstvo", napomenula je.

Kurjaković je naglasila da su mladi naročito frustrirani i obeshrabreni kada vide da se u javnom sektoru upošljava nepotistički i istakla je da sve demotiviše kada vide da novac, trud, vrijeme uloženo u obrazovanje i lični razvoj, žrtve koje su podnesene jednostavno nisu dovoljni jer nemaju "vezu".

Poručila je da se zbog ovog osjećaja očaja čini da preostaje samo jedno - otići.

Ministrica javne uprave Crne Gore: U prvom planu moraju biti građani

Ministrica javne javne uprave Crne Gore Tamara Srzentić je istakla da kada se zajednica okupi radi rješavanja problema, sve je moguće. Podsjetila je i da se nekada dešava da planiranje i implementacija politika nisu dobro povezane.

"Implementirane politike se mogu uporediti s automobilom koji je labavo povezan s točkovima - nećete stići tamo gdje ste željeli i na svom putu ćete povrijediti mnoge ljude", rekla je Srzentić.

Potcrtala je i to kako bi politike trebalo praviti, a to znači početi s korisnicima, odnosno imati njih u prvom planu.

"Vlada to ne može sama. Ako ste dio zajednice, što smo svi mi, možemo pomoći vladama u stvaranju društva koje svima nama koristi", kazala je Srzentić.

"Pandemija će pokazati da li je vlast napredovala ili nazadovala"

Programska direktorica Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević je skrenula pažnju na to da se čini da vlade u regionu reforme sprovode samo zbog Brisela, a ne zbog svojih građana.

"Kroz mnoge slučajeve se može vidjeti da kada se donose zakoni i razmatraju politike, nacrti se šalju Briselu i međunarodnim akterima, ali javne konsultacije, koje bi trebalo da budu srž procesa, često se ne održavaju", upozorila je Lazarević.

Ukazala je da je jedna od ideja projekta WeBER2.0, u sklopu kojeg je održana ova konferencija, da se promovišu "šampioni iz regiona", uprave koje najbolje rade u službi građana kao primjeri dobre prakse za ostale.

Lazarević smatra da tek kada se bude izašlo iz kriznog perioda pandemije koronavirusa, vidjet će se da li su vlade napredovale, ili nazadovale, naročito kada je u pitanju transparentnost u donošenju odluka i trošenja budžetskih sredstava.

"Transparentnost nikada ne prestaje"

Uprava koja dobro funkcioniše je ona u kojoj su procesi i institucije zadovoljavaju potrebe društva koristeći resurse koje imaju na raspolaganju, ocijenila je direktorica za strategiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje i susjedsku politiku (DG NEAR) Mirjam Feran.

"Želimo da kreiramo sistem koji je zasnovan na partnerstvu koje funkcioniše u oba smjera - i prema civilnom društvu i prema upravi. Ovaj odnos je osjetljiv jer ponekad postoje prepreke, a ponekad i zablude. Stoga, bitno je izgraditi povjerenje između civilnog društva i uprave", rekla je i dodala da ga nije lako izgraditi.

Mišljenja je da pitanja rada s vladom, upravom i poboljšanja funkcionisanja javne uprave, kao i sama važnost transparentnosti i inkluzivnosti je nešto na šta i zemlje EU neprestano rade jer to nikada ne staje.

"Velika očekivanja od brzine napretka ka članstvu u EU"

Gregor Virant je direktor SIGMA-e, zajedničke incijative Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i EU i bivši ministar javne uprave Slovenije čiji je cilj da podrži reformu administracije zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Poručio je da su očekivanja brzine napretka na putu u EU u regionu visoka.

"Moramo shvatiti da se stvari neće dogoditi preko noći - reforme su dug proces. Ne treba da precjenjujemo ono što se može učiniti za dvije godine, ali ni da potcjenjujemo ono što se može učiniti za 10 godina", zaključio je Virant.

"Civilno društvo nezadovoljno radom vlasti"

Direktorica VPI-a Anida Šabanović predstavila je rezultate WeBER 2.0 istraživanja u oblasti "Razvoj i koordinacija politika", gdje se nastavila praksa nezadovoljstva civilnog društva kada su u pitanju planiranje rada, transparentnost i proces donošenja odluka, kao i kvaliteta konsultacija s civilnim društvom.

Kada je u pitanju izvještavanje, širom regije i dalje ne postoji fokus na učinku i isti je usmjeren na aktivnosti.

"Porazna je činjenica da samo 13 posto anketiranih predstavnika i predstavnica organizacija civilnog društva na regionalnom nivou se slaže u određenoj mjeri da su postupci donošenja odluka vlada generalno transparentni", izjavila je Šabanović.

Ova konferencija se održava u okviru projekta Osnaživanje civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu (WeBER 2.0), koje Vanjskopolitička inicijativa Bosne i Hercegovine provodi sa partnerima u okviru "Think for Europe" mreže i u saradnji s briselskim Centrom za evropsku javnu politiku (EPC), saopćili su iz VPI-a.

Konferencija je počela jučer i danas će biti okončana.