BiH
47

Reagiranje Udruženja matematičara KS: Učenike ne dijelimo po nacionalnoj osnovi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje matematičara Kantona Sarajevo (UMKS), kao jedan od aktivnih organizatora takmičenja u Bosni i Hercegovini na više nivoa, osjeća potrebu da se obrati javnosti o načinu organizovanja takmičenja u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Svake godine se održavaju dva Federalna takmičenja za učenike iz FBiH. Na prvo takmičenje, u čijoj organizaciji učestvuje UMKS, su pozvani svi kantoni i sve škole iz tih kantona.

"Nažalost, većina škola koje rade po hrvatskom planu i programu se ne odazivaju na takmičenje. Sa ovog takmičenja na Matematičku olimpijadu BiH se plasira 20 najboljih učenika. Jedini kriterij je matematičko znanje učenika. Na drugo takmičenje, koje organizuje Udruga matematičara 'Ruđer Bošković', pozvani su učenici iz škola koje rade po hrvatskom planu i programu. Iz tog razloga se dešava da učenici pojedinih škola učestvuju na oba takmičenja. Sa ovog takmičenja, pravo učešća na Matematičkoj olimpijadi BiH ima 10 najboljih takmičara. Najboljih 6 učenika od ovih 45 predstavlja Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi", navodi se u saopćenju.

Naglašavaju da se ograđuju od svih podjela učenika i ističu da Školu matematike za nadarene učenike, koja je pokrenuta u septembru 2016. godine redovno pohađaju učenici iz mnogih gradova BiH, poput Sarajeva, Mostara, Zenice, Travnika, Foče, Visokog, Istočnog Sarajeva...

"Štaviše, zadatke sa ovih časova koriste i učenici iz Tuzle, Banja Luke, Širokog Brijega… Pored sjajnih rezultata učesnika Škole na takmičenjima u FBiH, želimo istaći da su na nedavno održanom takmičenju najboljih matematičara Republike Srpske, dva učesnika Škole matematike osvojila prvo mjesto u svojim razredima. Nadamo se da ćemo od nove školske godine imati priliku da druženje proširimo na još veći broj učenika sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, da ćemo zajedno raditi na dobrobiti mladih ljudi i kroz nauku graditi budućnost Bosne i Hercegovine. Sjajni učenici nam od subote do subote daju nadu da je to moguće. Za kraj, želimo napomenuti da već duži niz godina kroz nauku i takmičenja mladih imamo kvalitetnu saradnju sa Društvom matematičara RS i želimo da vjerujemo da je sporna objava rezultat nesmotrenosti", navodi se u saopćenju.