Sklon konfliktima
133

Ramo Isak je dva puta pravosnažno osuđen, a danas bi mogao postati ministar policije FBiH

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Baš kad se mislilo da su poznata imena potencijalnih ministara u Vladi FBiH jučer je došlo do nove izmjene, a jedno ime je privuklo najviše pažnje.

Ramo Isak, bivši član NES-a i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, trebao bi postati ministar unutrašnjih poslova.

Isak je svojevremeno punio stupce crne hronike te je dva puta pravosnažno osuđivan.

Prvi put je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca 2011. godine na zbog ugrožavanja sigurnosti prijetnjom. On je novinaru uputio prijetnje rekavši: "Nisi trebao objavljivati članak, nije ti to trebalo (...) čuo si dobro, vidjet ćemo se mi ponovo!"

Odlukom Općinskog suda u Zenici osuđen je na šest mjeseci uslovne kazne zatvora 2014. godine zbog nasilničkog ponašanja. Kazna nije izvršena jer u roku od godinu dana nije počinio novo kazneno djelo.

U osudi se navodi da je žrtvu više puta udario pištoljem u glavu.

Zbog nasilničkog ponašanja mu je suđeno i 2016. godine, ali je predmet ušao u zastaru. Prema optužnici sa trojicom naoružanih muškaraca je prijetio govoreći: "Pucaj, pucaj, ubij ga!"

Presude mu nisu bile smetnja da na općim izborima 2018. godine bude izabran u Skupštinu ZDK i izaslanik u Dom naroda Federalnog parlamenta.

On je tada rekao da ima potvrdu da nije osuđen iako se njegovo ime nalazilo nalazilo u kaznenoj evidenciji zeničkog suda kada je stupio na dužnosti zastupnika i izaslanika. Obje presude su izbrisane iz evidencije 2016. i 2019. godine.

Početkom 2023. godine prijetio je novinaru Žurnala.

"Prestani da pišeš o mojoj djeci, ponavljam ti, prestani da pišeš o mojoj djeci", govorio je prilikom susreta s novinarom neposredno pred održavanje ročišta povodom tužbe koju je Isak pokrenuo protiv Žurnala.

Isak je početkom 2000-ih dobio otkaz u MUP-u ZDK gdje je radio kao policajac. On je pred zgradom tadašnje Općine Zenica ispalio tri metka u zrak na svadbi svog prijatelja i kuma jednog od njegovih sinova iz službenog pištolja.

Političku karijeru je započeo 2006. godine kada je na općim izborima izabran u Skupštinu ZDK s liste Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović nakon čega je i delegiran u Federalni parlament.

Njegov sin Arnel Isak bio je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK, a sada je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. On će danas glasati za svog oca kao kandidata za ministra policije.