Lideri PDP-a i HRS-a
16

Raguž i Borenović se sastali u Mostaru, traže nove tehnologije za naredne izbore bez krađa

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Lideri Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž i Partije demokratskog procesa (PDP) Branislav Borenović sa delegacijama su danas u Mostaru održali sastanak zbog uvođenja tehnoloških poboljšanja izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine.

Lideri političkih stranaka su kazali da njihov današnji sastanak u najvećem hercegovačkom gradu nije političke prirode, nego prirodne transparentnosti i borbe protiv korupcije na demokratski način, jer su njihove stranke, kako navode, tokom prošlih izbora bile najpokradenije u državi.

Slaven Raguž (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slaven Raguž (Foto: G. Š./Klix.ba)

Lider HRS-a Slaven Raguž je naglasio da je prama podacima različitih izvora nevladinog sektora na prošlim izborima PDP bio najpokradeniji u Republici Srpskoj, a HRS i Federaciji BiH, što je bio i razlog da zajedno krenu u aktivnosti osiguravanja transparentnih izbora za 2024. godinu.

"Prošli opći izbori su bili u historiji Bosne i Hercegovine najkorumpiraniji izbori, koji su praktično ukrali kao nikada do sada demokratiju stanovnicima BiH. Razlog našeg sastanka je rezultat aktivnosti koje dvije stranke provode proteklih mjeseci, a idu u smjeru stvaranja političkog pritiska na usvajanjepaketa tehničkih izmjena izbornog procesa,odnosno da se uvede minimalno skeniranje otiska prsta, skeniranje biračkih listova i elektronsko brojanje biračkih listova na izborima", kazao je Raguž.

Ističe, kako neće ništa izmisliti kada kaže da "sva korupcija u BiH počinje i završava na izbornim krađama i u izbornom procesu".

"Lokalni izbori 2024. godine će biti uzaludni ako se u ovoj godini ne usvoje tehnike izmjene izbornog zakona, odnosno ako se ne uvedu moderne tehnologije u izborni proces, koje su već bile predmetom prezentacija i aktivnosti CIK-a", naglasio je Raguž.

S tim u vezi su, kako kaže, sačinili jedan prijedlog deklaracije, s kojim će ići prema svim parlamentarnim političkim strankama u oba entiteta na nivou BiH i tražiti da se u ovoj godini koja nije izborna, u praksi uvedu i usvoje tehničke izmjene izbornog zakona.

"Ja ne vidim nikakvog razloga da se to ne uradi, osim ako se želi nastaviti sa malverzacijama i korupcijom i svime onime što građanima BiH krade demokratiju u oba entiteta, bez imalo uljepšavanja", zaključio je Raguž.

Branislav Borenović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Lider PDP-a Branislav Borenović ističe kako je nužno mijenjanje izbornih pravila kroz uvođenje novih modernih tehnologija, jer se samo na taj način može omogućiti vraćanje povjerenja u izborni proces i poštene izbore, te u startu sasjeći korupcija koja se pojavljuje na izborima.

"Samo tako možemo dati šansu da izabrani predstavnici građana budu odraz stvarne njihove izborne volje, a ne onih kojih broje ili prekrajaju izbore, na način koji je potpuno nedopustiv i koji graniči sa najozbiljnijim oblicima korupcije izborne krađe i manipulacije", kazao je Borenović.

Uvođenje novih modernih tehnologija je kako ističe ključni preduslovi da se konačno uđe u izbore sa poštenim namjerama.

"U moru priča oko brojnih prioritete, mi mislimo da je ovo prioritet broj jedan, najvažniji prioritet, kojim bi se otvorio put da sačuvamo ovo društvo, na određenim demokratskim sistemima u kojima svaki glas vrijedi i ima svoju snagu. Zato ovo nema nikakav politički prizvuk, ovo je naš poziv da konačno, zajedno u ovoj zemlji usvojimo izmjene i dopune izbornog zakona, jer su to suštinske i najvažnije izmjene", rekao je lider PDP-a u Mostaru.

Poručio je kako je to u interesu svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost, te naglasio da bez stvarnog odraza volje građana BiH izbori neće imati nikakvog smisla i upozorio da će dovesti u pitanje demokratiju i funkcionisanje institucija u zemlji, iz koje će ljudi nastaviti da odlaze, ostavljajući je, kao "pravnu ljušturu".