Ako laže koza ne laže rog
229

Radmanović je 2009. smatrao da je NATO krucijalno važan za BiH, a danas se toga ne sjeća

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Tokom obavljanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je 2009. godine uputio zvanično pismo kojim je nedvosmisleno potvrđena opredjeljenost BiH za članstvo u NATO-u. Devet godina poslije, Radmanović ima potpuno drugačije mišljenje.

On je tada ispred Predsjedništva BiH prema sjedištu NATO-a poslao pismo uz formalnu aplikaciju za članstvo naše zemlje u NATO savezu.

"Sa velikim zadovoljstvom Vas podsjećam na uspješan sastanak u NAC+BiH formatu posvećenom sprovođenju Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), održanom 11. marta 2009. godine. Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu", navodi se na početku pisma koje potpisuje tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, a danas potpredsjednik SNSD-a i državni parlamentarac, Nebojša Radmanović.

Danas, isti Radmanović, kaže da je NATO pogriješio što je donio odluku o davanju zelenog svjetla za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) Bosni i Hercegovini, znajući političko stanje i odnose unutar BiH, ali znajući i to da jedan entitet u BiH ne prihvata to članstvo.

"Nije nam to trebalo u ovom momentu, ali mandatni period proteći će svakako u raspravama i oko toga, ali i prvenstveno oko Evropske unije, jer parlament ima posebne zadatke, ali ima vremena da o tome razgovaramo", zaključio je Radmanović.

On je prije devet godina zvaničnicima u NATO-u istakao da u skladu sa dotadašnjim ostvarenjima i ambicijama, upućuje formalni zahtjev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo.

"Dalji napredak prema članstvu u NATO je krucijalno važan za Bosnu i Hercegovinu. Također, trebao bi poslužiti promociji NATO strateških ciljeva i doprinijeti bezbjednosti i stabilnosti cijelog euroatlantskog prostora i naročito regiona Jugoistočne Evrope", pisao je Radmanović.

Akcioni plan za članstvo (MAP) jučer je zvanično u Briselu aktiviran i za našu zemlju, devet godina nakon Radmanovićevog pisma. Koliko je on tada bio opredijeljen za NATO integracije govori rečenica u kojoj kaže da je "BiH veoma zadovoljna uspjehom prijatelja i susjeda, Republike Albanije i Republike Hrvatske, te da vjeruje kako je pravo vrijeme da i BiH slijedi njihov put".

A da Nebojša Radmanović nije samo tada zagovarao nedvosmislen put ka NATO članstvu govori i podatak iz 11. juna 2009. godine kada je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa visokom vojnom delegacijom Republike Turske, koju je predvodio načelnik Glavnog štaba OS Republike Turske general Ilker Basbug, izrazio nadu da će Turska pomagati Bosnu i Hercegovinu na putu ka NATO-u.

“Predsjedništvo je na posljednjoj sjednici donijelo odluku da i formalno aplicira za punopravno članstvo u NATO i mi očekujemo da će nam Republika Turska i dalje na tom putu pomagati, ne samo u školovanju oficira i kadrova OSBiH nego i u drugim oblastima", rekao je Radmanović.

Turski general Basbug je članovima Predsjedništva tada rekao da je u BiH ostvaren veliki napredak u izgradnji i razvoju, a da su OSBiH izrasle u modernu vojsku, zbog čega će Republika Turska i dalje podržavati BiH da postane punopravna članica NATO-a.

I dok BiH svim silama želi u EU i NATO savez što će donijeti stabilnost u zemlji i dati dodatni podstrek za strane investicije, a NATO izražava želju da naša zemlja postane njegova članica, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas ima negativan stav ka tom putu, ponavljajući da je entitet Republika Srpska odlučila biti vojno neutralna prateći stav susjedne Srbije, te da bi se o svemu na referendumu mogli izjasniti i stanovnici tog entiteta.