Dobrobit životinja
131

PSBiH: Uzgajivači životinja za proizvodnju krzna mogu raditi do 2028. godine

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predloženim izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja definirana zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, te je jednim od članova zakona odgođena primjena ove zabrane do 2018. godine.

"S obzirom na to da u BiH trenutno ima više farmi koje se bave uzgojem životinja u svrhu proizvodnje krzna jasno je da će zabrana, koja stupa na snagu uskoro, ovu djelatnost onemogućiti", navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženih rješenja, te dodaje da se trenutno sva proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

Članica Ustavnopravne komisije Ljilja Zovko, koja je ovlaštena da uime predlagača obrazloži navedeni zakon, kazala je da se produžava rok za proizvođače "kojih ima jako puno u našoj zemlji".

"Pojavio se problem, jer sve druge zemlje, kad je nastupila zabrana imale su kompenzaciju ili u nekom drugom zanimanju ili u materijalnoj nadoknadi obeštećenja. Kod nas još nema mogućnosti za neko obeštećenje, a također nisu stvoreni ni uvjeti za neko drugo zanimanje", navela je Zovko, dodajući da predlagač smatra da treba produžiti rok dok se ne steknu uvjeti za nadoknadu ili za neku drugu djelatnost.

Ustavnopravna komisija je podržala Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH kao i Informaciju o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija.