Pripadnici FUCZ-a i GSS-a
1.8k

Prva ekipa spasilaca iz Federacije BiH krenula za Tursku, pomoći će u traženju preživjelih

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Prva ekipa spasilaca iz Federacije Bosne i Hercegovine je krenula za Tursku gdje će pomoći u traganju i spašavanju unesrećenih usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje - USAR tim, njih 42, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom uputit će se u Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Dio ove jedinice, njih 25, sa medicinarima, dva potražna psa sa vodičima, vozilima i potrebnom opremom večeras u 18:00 sati krenuli su kopnenim putem za Tursku. Zajedno sa njima otišlo je i 20 pripadnika Gorske službe spašavanja Sarajevo.

Dio od 17 pripadnika FUCZ-a sa ličnom opremom i dva potražna psa krenut će za Tursku sutra sa sarajevskog aerodroma u 8:30 sati. Osim njih, krenut će još čak 50 pripadnika GSS-a Sarajevo sa svoja dva iskusna psa tragača.

Jedan tim iz Republike Srpske je već krenuo za Tursku, a riječ je o pripadnicima Civilne zaštite tog entiteta koji su otputovali avion Air Serbia.

Svi članovi tima, koji je večeras iz Sarajeva krenuo za Tursku, obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa. Uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pružanje pomoći civilnom stanovništvu.

Spasilački timovi iz BiH će biti raspoređeni u različite gradove na jugoistoku Turske nakon što su ih jučer razorili snažni zemljotresi. Njima bi se u narednim danima mogli pridružiti i dobrovoljci iz gorskih službi spašavanja.

Zemljotresi su jučer najviše pogodili gradove Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir i Kilis. Do sada je u Turskoj pronađeno 4.544 mrtvih, a u Siriji 1.782.