Stotine radnika
178

Protesti rudara u Sarajevu: Nakon dva dana nema dogovora, vraćaju se kući i nastavljaju štrajk

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Drugi je dan protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu u organizaciji članica Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH odnosno rudara sedam rudnika. Sva dešavanja i javljanje s terena možete uživo pratiti na portalu Klix.ba.
15:00 - Rudari koji dva dana protestuju ispred Vlade FBiH donijeli su odluku o prekidu protesta ispred zgrade Vlade FBiH iako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni. Oni se vraćaju kućama, ali je istaknuto da neće nastaviti proizvodnju uglja do daljnjeg.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić obratio se rudarima i rekao da su čekali odgovore iz Vlade FBiH do 15 sati po pitanju svih zahtjeva rudara koji su postavili 18. novembra.

14:30 - Jednom rudaru je pozlilo zbog čega su intervenisali medicinari Hitne pomoći.

14:12 - Ispred Vlade FBiH nezadovoljni rudari vrijeme provode razgovarajući u nadi da će im neko saopćiti da će se udovoljiti njihovim zahtjevima. Za sada se ne zna da li će ići kući ili i večeras ostaju na ulici u Sarajevu.

13:27 - Za danas u 16:00 sati zakazana je press konferencija u zgradi Elektroprivrede BiH o cjelokupnom stanju u rudnicima.

13:24 - Bend Dubioza kolektiv završila je jednosatni mini koncert u čast rudara koji protestuju. Na kraju su zaigrali i kolo. I dalje nema nikakvih informacija iz Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH o zahtjevima rudara.

13:02 - Koliko god čudno zvučalo, sjajna atmosfera vlada na protestima radnika koji traže svoja prava i koji su noć proveli na ulici. Dubioza kolektiv je uspjela izmamiti osmijehe na lice promrzlih radnika i malo ih zagrijati.

12:37 - Članovi Dubioze kolektiv i rudari u zanosu pjevaju pjesmu "Fadile j**i se, i ti i Vlada Federacije". Dogovor je da između svake pjesme otpjevaju ove stihove upućene prema premijeru i ostalim ministra federalne vlade. Sve pratite uživo na Klix.ba.


12:29 - Članovi Dubioze kolektiv donijeli su instrumente i sve je spremno za mini koncert u znak podrške rudarima.

12:22 - Kako je za Klix.ba potvrdio predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Zuhdija Tokić, demonstrantima u Sarajevu pridružila se još jedna veća grupa rudara koji su iz Tuzle stigli raspoređeni u tri autobusa i nekoliko privatnih vozila.

“Mi ne odustajemo od svojih zahtjeva, niti pristajemo na razgovor s nadležnima. Svoje smo već sve rekli. Ovdje ostajemo do kraja”, kazao nam je Tokić.

Kako saznaje Klix.ba, grupa rudara iz Rudnika uglja u Banovićima uskoro bi trebala krenuti put Sarajeva kako bi podržali komorate iz ostalih rudnika. Polazak ka glavnom gradu BiH planiran je u 13 sati.

11:40 - Članovi Dubioze kolektiv trebali bi stići ispred zgrade Vlade FBiH u 12 sati.

11:26 - Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore. Naglasio je da je razgovor jedini način da dođemo do rješenja.

11:08 - Pored benda Dubioza kolektiv svoj dolazak najavili su i članovi benda Letu štuke.

11:05 - Rudari pozivaju sve iz zgrade Vlade FBiH da izađu napolje. U jednom trenutku rudari su zapalili nekoliko baklji, a odjekivali su i topovski udari. Protesti su i dalje mirni i protiču bez ikakvih incidenata.

10:55 - Rudari u razgovoru sa reporterkom portala Klix.ba poručuju da neće odustati uz poruku vlastima "Njima ako ugalj ne treba, neka kažu i nećemo ni raditi". Više pogledajte ovdje.

10:44 - Rudari skandiraju “Fadile, lopove”, “Lopovi, lopovi, ne damo vam ćumura”, "Ustani Tito”, a čuju se i psovke na račun predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Neki od rudara su nam rekli da čekaju dolazak Dubioze kolektiv s obzirom da su članovi benda obećali mini koncert u znak podrške rudarima.

10:07 - I jutros brojni građani Sarajeva donose ćevape, pite i ostalu hranu rudarima. Nekima su se pridružile i supruge, a među demonstrantima vlada pozitivna atmosfera uprkos vremenskim uslovima i noći provedenoj na ulici.

09:58 - Za sada se ispred zgrade Vlade FBiH ne dešava ništa značajno. Rudari vrijeme provode u međusobnim razgovorima uz pokoji zvižduk i skandiranje "lopovi, lopovi". Nemaju informacije da li se išta dešava u vezi s njihovim zahtjevima niti očekuju da će se nešto promijeniti.

U Sarajevu je jutros 5 stepeni celzija pa je pred rudarima još jedan težak dan no ne čini se da iko planira odustati ili prihvatiti kompromis.

09:36 - Od samog jutra, uz prvu kafu i čaj, promrzli rudari skandiraju "Lopovi, lopovi" poručujući da neće odustati od svojih zahtjeva ni pod koju cijenu.

Pozvali su sve radnike i građane da im pruže podršku i pridruže im se u ulici Hamdije Čemerlića.

Sinoć u ponoć je održan i sastanak u Vladi FBiH koji je sazvao premijer Fadil Novalić. Epilog sastanka je formiranje pregovaračkog tima, iako su rudari ponovo odbili ikakve razgovore i ulazak na sastanak.

Danas se očekuje dolazak i benda Dubioza kolektiv koji su poručili da će pružiti podršku rudarima.

09:00 - Nakon što su jučer demonstrirali cijeli dan ispred vlade, noć su proveli na hladnom asfaltu s nadom da će se danas promijeniti stvari u njihovu koristu. Građani Sarajeva su im donosili deke, hranu i tople napitke.

Rudari su jučer u dva navrata odbili pregovarati o zahtjevima koje su postavili pred Vladu FBiH i Elektroprivredu BiH. Bili su isključivi - "do ispunjenja zahtjeva ne prekidamo proteste".

Ono što rudari traže je stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Tok jučerašnjih dešavanja možete pročitati ovdje.