200 kamiondžija
104

Protesti prijevoznika kod Banje Luke: Traže ukidanje akciza na naftu i bolje uslove na carini

D. Be.
Foto: Miomir Jakovljević/RAS Srbija
Foto: Miomir Jakovljević/RAS Srbija
Na prijedorskoj petlji u Banjoj Luci počelo je okupljanje prijevoznika, koji su nezadovoljni zbog cijena goriva. Nekoliko kamiondžija stiglo je iz pravca Prijedora, a međusobnim sirenama jedni drugima daju podršku.

Prijevoznici rade u vrlo teškim uslovima izazvanih inflacijom, nekontrolisanim divljanjem cijena nafte i naftnih derivata.

Kako je medijima ranije rekao predsjednik Udruženja Nikola Grbić, zahtjevi prijevoznika su niže cijene goriva, a problem su i licence, te katastrofalni uslovi na carinskim terminalima.

"Cilj nam je da ne ugrozimo odvijanje saobraćaja, jer građani moraju normalno da funkcionišu. Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku institucijama BiH da smo bitan privredni subjekat i da moraju sa nama da razgovaraju. Znamo da je situacija teška, ali mora se pokušati naći neko rješenje za nas", naglašava Grbić, prenosi Srpskainfo.

Prevoznici traže da se država odrekne dijela akciza, da budu priznate licence izdate na entitetskom nivou, te da se pojednostave i skrate uslovi boravka na carinskim terminalima.

Prema najavama, oni će danas kamionima otići do centra grada, a očekuje se oko 200 kamiondžija.