Koalicija bez krzna
86

Protest protiv uzgoja životinja radi krzna u Sarajevu: Nema opravdanja za još 10 godina patnje

Piše: El. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pred početak sjednice Doma naroda na kojoj se odlučuje o odgodi zabrane uzgoja krznašica do 2028. godine, aktivisti grupe "Koalicija bez krzna" okupili su se pred zgradom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražavajući svoj protest protiv uzgoja životinja radi krzna.

Aktivisti smatraju da je to sramoćenje države i da zabrana uzgoja životinja radi krzna treba stupiti na snagu od 2018. godine

"Koliko znamo, njih ubijaju ovdje i svi ti leševi odlažu se po raznim deponijama, jer nemamo prave odlagaonice takvog otpada. Životinje ubijaju ovdje i vjerovatno ih izvoze vani. Ne znamo tačne firme, ali u Rakovici ima farma kuna zbog koje su se i građani bunili, jer su leševi odlagani u rijeci i oko naseljenih kuća. Također, znamo da postoje farme činčila, kuna i lisica, ali nažalost nemamo konkretne podatke", rekla je Maša Alihodžić iz Udruženja "Mi smo dio rješenja".

Transparentima su jasno poručili da nema opravdanja za još deset godina patnje i da su farme krzna zapravo logori smrti. Napomenuli su kako je u zemljama EU usvojen Zakon zabrane uzgoja krznašica.

"Sada mi trebamo biti pametniji od jedne Velike Britanije ili Holandije koje su zabranile tu aktivnost, a tamo je ta industrija bila jedna od vodećih", rekla je aktivistica Lejla Šadinlija.

Međunarodnu peticiju protiv prijedloga degradacije Zakona u Bosni i Hercegovini dosad je potpisalo više od 8.000 ljudi, a Domu naroda i ambasadorima BiH pisale su organizacije širom Evrope, uključujući i međunarodnu koaliciju Fur Free Alliance.