Historijski objekt
116

Propada hram kulture u Tuzli: Budući muzičari znanje stiču u neuslovnim prostorijama

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Brojni istaknuti umjetnici svoje prve muzičke korake napravili su u zgradi Muzičke škole u Tuzli koja se nalazi u katastrofalnom stanju, a mali koraci je dijele od totalnog urušavanja. Generacije muzičara koje stasavaju iz ovog objekta od historijskog značaja izmještene su u prostorije Osnovne škole Centar koji ne mogu zadovoljiti standarde u muzičkom obrazovanju.

Zgrada u kojoj su više od 55 godina bile smještene prostorije Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli neuslovnom za rad je proglašena prije sedam godina kada je i zatvorena od inspekcije.

Zgrada na meti vandala

Zbog toga su učenici i profesori premješteni u prostorije Osnovne škole Centar koje ne mogu zadovoljiti ni na osnovne zahtjeve muzičke struke. Dok učenici djeluju u drugim prostorijama, uz zub vremena tuzlanski hram kulture u sve lošije stanje dovode i vandali kojima je ova zgrada često na meti.

"Bivša zgrada naše škole zbog arhitektonskih nedostataka nije bila uslovna za rad sa učenicima zbog čega je odlučeno da se taj prostor privremeno zatvori. Na osnovu broja učenika i cjelokupnog koletiva i ona je bila nedostatna za sve naše potrebe, međutim na korištenje smo dobili dodatne prostorije iza zgrade tako da smo mogli obavljati posao nesmetano. Nakon zatvaranja objekta izmješteni smo u prostorije Osnovne škole Centar u kojoj je izuzetno teško raditi zbog nedostatka prostorija", kaže za Klix.ba Zrinka Andrejaš, direktorica Srednje muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" u Tuzli.

Kroz školske hodnike danas prolazi više od 600 budućih muzičara. Svi oni nova znanja stiču u prostorijama koje su naknadno pregrađene.

"Sav mogući prostor smo prilagodili nastavnom procesu onoliko koliko smo mogli. Zbog svega toga u organizaciji rasporeda morala sam provesti mnogo vremena kako se časovi ne bi poklapali. Konkretno, Srednja muzička škola nema zbornicu, kuhinju i dječiji klub te naši đaci stoje na hodniku čekajući početak časa. Također, taj prostor je izuzetno hladan i ne može zadovoljiti umjetničke standarde. Nadamo se da će kroz izvjesno vrijeme biti riješen problem te da ćemo biti vraćeni u naše stare prostorije", ističe Andrejaš.

Učionice u kojima bi učenici danas adekvatno mogli vježbati, nažalost ne postoje, a osim nove zgrade prijeko je potrebna i nabavka novih instrumenata, s obzirom da su postojeći stari i po 40 godina.

"Ovdje bi idealno bilo da su učionice akustične, odnosno uređene na način da se ne čuje iz jedne u drugu. Kompletan kulturni život grada nosi Srednja muzička škola u Tuzli i smatramo da zaslužuje bolji položaj", navodi Andrejaš te naglašava da je uz pomoć domaće i međunarodne saradnje u proteklom periodu nabavljeno nekoliko novih instrumenata koji će svakako unaprijediti nastavni proces u ovoj umjetničkoj školi.

Na probleme odgovaraju uspjehom

Učenici i nastavno osoblje ove obrazovne ustanove na probleme odgovaraju uspjehom. Naime, u prošloj godini učenici su na raznim takmičenjima osvajali zapažene rezultate.

Proglašavani su najboljima u Bosni i Hercegovini, a njih sedam s ponosom nosi titule laureata na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Andrejaš nam kaže da bez obzira na sve probleme škola se sa svojim idejama u kontinuitetu razvija.

"Problemi nas ne smiju zaustaviti, jer u današnje vrijeme svako se treba boriti za opstanak. Problemi nas ne koče ni u tome da budemo i dalje u vrhu što se umjetnosti tiče, jer prema nagradama, količini koncerata i realiziraih projekata s ponosom ističem mišljenje da smo najbolji u BiH. Također, radimo na velikom broju projekata i prije nekoliko dana smo završili veliki događaj koji je prerastao u festival međunarodnog karaktera, a to su Večeri baroka. Planiramo sve ovo povezati i sa velikim takmičenjem Barokni opus", nastavlja naša sagovornica.

S ponosom ističe i da Srednja muzička škola u Tuzli nema problem s deficitom učenika, za razliku od ostalih obrazovnih ustanova u našoj zemlji.

"Imamo sve više zainteresiranih učenika, a svojom javnom djelatnošću pokušavamo privući mladu populaciju. Najvažnije je da svoje svršene đake zadržimo u našem gradu i kantonu", dodaje Andrejaš.

Sudbina bivše zgrade muzičke škole u Tuzli koju je potrebno arhitektonski urediti i vratiti u funkcionalno stanje će biti poznata nakon što bude okončan sudski proces koji se vodi pred nadležnim sudom u Tuzli, a vezano za utvrđivanje uzroka zbog kojih je došlo do velikih oštećenja na objektu.

Do konačne sudske odluke objekt koji sa sobom nosi bogatu historiju ostat će izložen zubu vremena koji je već donio probleme na zgradi za koju su vezane brojne generacije muzičara koji su nakon školovanja u Tuzli napravili blistave karijere širom svijeta.

U grupi danas u svijetu afirmiranih umjetnika svakako se nalaze gitaristi Sanel Redžić, Denis Azabagić, Alen Gagarić, Dejan Ivanović te pijanista Vladimir Valjarević.