Održan sastanak
2

Pripremaju se izmjene zakona o policiji u Sarajevu i ići će po hitnom postupku u Skupštinu

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima bivše vlasti u Kantonu Sarajevu ponovo će se po hitnom postupku naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo.

Posljednji sastanak, četvrti po redu, u vezi s izmjenama i dopunama zakona o policiji održan je danas u Sarajevu. Prisustvovao mu je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, policijski komesar Nusret Selimović, skupštinski zastupnik Zvonko Marić i predstavnici sindikata.

Zajednički zaključak svih prisutnih bio je da izmjene i dopune zakona moraju, nakon što Vlada KS završi svoj dio posla, po hitnom postupku ići na usvajanje u Skupštinu Kantona Sarajevo.

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je za Klix.ba da je osnovni motiv za usvajanje izmjena i dopuna da se otkoči proces prijema novih policajaca i osigura njihovo napredovanje u Upravi policije MUP-a KS.

Zvonko Marić, skupštinski zastupnik, otišao je korak dalje kazavši da se neće samo otkočiti procesi prijema i činovanja, već da implementacija zakona neće zahtijevati novčana izdvajanja.

"Sektor sigurnosti mora biti brz, operativan, a ne da u maniru birokrata donosi odluke iščekujući procedure. Rekao sam da sam pobornik toga da se skrate svi rokovi", izjavio je Marić za Klix.ba, dodavši da su usaglašeni stavovi.

Navodi kako je izmijenjeno dosta toga i da su ispoštovani evropski standardi.

"Uštedjeli smo na mnogim stvarima i zakon nesmetano može ići u proceduru. Uštedjeli smo na nekim stvarima u odnosu na raniji period", istakao je zastupnik Zvonko Marić.

Kako saznaje Klix.ba, prijedlog o kojem se raspravljalo na današnjoj sjednici ima i određenih manjkavosti, kao što je mogućnost da poslodavac produži dvije godine ugovor o radu zaposleniku.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) uputio je pismo podrške nadležnima koji rade na izmjenama i dopunama zakona, napomenuvši da paket amandmana na zakon o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima generalno ide u pravom smjeru.

"Vlasti moraju pronaći najbolja pravna rješenja za pojedine prijedloge. Prijem policijskog kadra je hitan i to pitanje treba riješiti", napisao je šef savjetodavne jedinice sektora OHR-a Michael Haner.

Kako nezvanično saznajemo, međunarodna zajednica se zalaže za uređenje Uprave policije MUP-a KS po principu policijskog uređenja iz Brčko distrikta.