"Dalje ne možemo"
216

Printani sedmičnik Dani odlazi u historiju, izašao je posljednji broj

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bosanskohercegovački magazin Dani odlazi u historiju s obzirom da je izašao posljednji broj ovog sedmičnika u printanom izdanju.

Glavni i odgovorni urednik magazina Dani Saša Rukavina je u uvodniku naveo:

"Volio bih da neko drugi mora pisati ovo što slijedi, ali... Tako se posložilo: ovo je zadnji broj printanih Dana. Dalje ne možemo. Zadnje dvije godine kriza je tolika da doslovno guramo na mišiće. I kraj joj se ne vidi", napisao je.

Dalje navodi da su tehnologije uznapredovale toliko da se printane novine više ne mogu takmičiti sa portalima i društvenim mrežama.

"Nove generacije su publika koja ne ispušta device's iz ruku. Mobitel im je puno više nego što je nama dinosaurusima bio papir, danas se tu ne samo informiše, danas se tu tuguje i raduje, mamura i ... Doslovno i bukvalno živi. Što sve već možda i deceniju i po, čak i dvije, vodi gašenju printa. Krize započete prije tri godine s koronom, pa nastavljene Putinovom agresijom na Ukrajinu, to su samo ubrzale", naveo je.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sedmičnik Dani iz printanog izdanja, sa trafike, seli u virtuelni svijet odnosno na internet. Tamo će, navode, kombinovati tekuću proizvodnju sa neiscrpnim bogatstvom arhiva Dana, a tamo će biti i njihovi kolumnisti i saradnici koji su svi odlučili nastaviti pisati za Dane.

"Znamo da to više neće biti isto, ali ni današnji Dani nisu isti kao oni BH dani iz augusta 1992. godine", napisao je Rukavina.

Za Dane su pisali Aleksandar Hemon, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Eleizer Papo, Senad Pećanin, Vildana Selimbegović, Marko Vešović, Karim Zaimović, Esad Hećimović i mnogi drugi.

  1. augusta 1992. godine u opkoljenom Sarajevu pojavio se Naši ratni BH dani, nezavisni list broj 11, a već u oktobru izlaze BH dani. Magazin je godinama izlazio u okviru Oslobođenja.