Neprepoznatljivo
40

Preporuke i naredbe izmijenile sliku Sarajeva: Građani poštuju mjere, ulice su puste

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Fotoreporter portala Klix.ba je danas obišao centralne ulice Sarajeva i na terenu je zabilježio nevjerovatno mirnu atmosferu. Igrališta i ulice su pusti, građani u domovima, a glavni grad BiH izgleda neprepoznatljivo.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo raste i do sada je potvrđeno devet slučajeva. Izgleda da je takva situacija dodatno uplašila građane koji se sve manje odlučuju, i dok ne traje policijski sat, izaći na ulice glavnog grada.

Kako javlja fotoreporter, lokacije Sarajeva koje su nekada bile prepune građana i turista sada su prazne. Poneki prolaznik naiđe, ali uglavnom je riječ o onima koji idu na posao ili se vraćaju s posla ili su požurili da prije policijskog sata pokupuju namirnice koje im nedostaju, lijekove i izvrše neodgodive obaveze. Zabilježen je i manji red građana koji poštujući socijalnu distancu čekaju svoj red da uđu u jednu od prodavnica.

Na nekoliko mjesta nalaze se vozila policijskih službenika koji vrše kontrolu provođenja izdatih mjera. Radnici KJKP "Rad" čiste ulice i rade na održavanju higijene, što je neophodno tokom trenutnog širenja zaraze.

Ulica Ferhadija je posebno prazna. Uličnih prodavača nema, kao ni šetača, a odavno zatvoreni ugostiteljski objekti i radnje svjedoče o vanrednom stanju.

Kod Sebilja na Baščaršiji fotoreporter je sreo samo jednog čovjeka koji hrani golubove, jedine posjetioce ovog dijela grada u ovim trenucima. Nema brojnih turista niti građana koji bi nekada iskorisitili svaku posjetu ovom gradu da naprave fotografiju pored ovog turističkog simbola.

Kako stariji, tako i mlađi građani poštuju izdate mjere i štite svoje zdravlje, što potvrđuju prazni parkovi i igrališta koja su inače mjesto gdje se najčešće okupljaju. Jedna od takvih lokacija je i park Hastahana na Marijin-Dvoru, koji je danas prazan, a tako će sigurno biti i u narednim danima.

Javni gradski prijevoz je obustavljen, a na fotografijama je primjetno nekoliko građana koji biciklima idu do svojih odredišta. Na ulicama je primjetan i znatno manji broj automobila.