BiH
116

Preminuo najpoznatiji bjegunac i posljednji osuđenik na smrt u bivšoj Jugoslaviji

Piše: E. A.
Zgrada kolektivnog centra gdje je stanovao Šiljak
Zgrada kolektivnog centra gdje je stanovao Šiljak
Posljednji osuđenik na smrt u bivšoj Jugoslaviji Šemso Šiljak preminuo je jutros u kolektivnom centru Balkan u Goraždu gdje je godinama stanovao.

Šiljak je preminuo u 89-oj godini života, a njegove komšije iz kolektivnog centra pričaju da je ove zime rijetko izlazio vani zbog starosti i bolesti pa su mu neki od njih pomagali donoseći ogrijev i hranu.

Šemso Šiljak je najpoznatiji bjegunac u bivšoj Jugoslaviji. Nakon dvostrukog ubistva braće Pleh iz Goražda '70-ih godina prošlog stoljeća, tri godine je proveo bježeći policiji i skrivajući se u obližnjim šumama i pećinama. O njegovom vještom skrivanju koje je trajalo tri godine, tri mjeseca i 27 dana su kružile razne priče i legende.

Kada ga je policija uhvatila, osuđen je na smrt, a izvršenje kazne čekao je dvije godine u zatvorskoj ćeliji. Izbjegao je streljanje jer se žalio na presudu, a žalba je dočekala ukidanja kažnjavanja smrću pa mu je kazna preinačena na 20 godina zatvora. U zatvoru u Zenici je dočekao i početak rata u BIH, a pomilovan je kao zatvorenik stariji od 60 godina.

Posljednje godine života proveo je kao slobodan čovjek u sobici kolektivnog centra živeći od socijalne pomoći.