U 79. godini
1.4k

Preminuo je Šaban Ljumić, vlasnik kultne sarajevske slastičarne Palma

L.K.
Vlasnik i osnivač jedne od najposjećenijih slastičarni u Sarajevu "Palma", Šaban Ljumić, preminuo je jutros u 79. godini od posljedica moždanog udara.

Mnogi se danas preko društvenih mreža opraštaju od jedne od legendi Sarajeva, čovjeka koji je otvorio popularnu slastičarnu "Palma" za koju mnoge ljude vežu lijepe uspomene. Upravo to je bio Ljumićev cilj kada je isprva osnovao Palmu, te kada se vratio i iz pepela ponovo izgradio svoj san.

Šaban Ljumić je posvetio život poslastičarstvu, počevši kao učenik, nastavljajući kao vodeći majstor u nekadašnjoj slastičarni "Oloman" u Sarajevu, te naposlijetku i kao vlasnik čuvene Palme. Otvorio ju je, kako je nekada pričao, samo zato jer je s ljudima želio podijeliti svoju ljubav prema kolačima.

Recepti za kolače su njegovi, ali ih nikada nije želio tajiti od javnosti. U jednom od intervjua koje je dao, kazao je kako dnevno pojede minimalno tri kolača, ali kako se to na njemu ne vidi jer je stalno u pokretu. Kada su ga predstavljali ljudima zvali su ga "Šaban Palma", te su ga tako i prepoznavali na ulici.

Palmini počeci se vežu za mali prostor u naselju Hrasno, gdje se prije nešto više od 30 godina mogla kupiti samo limunada i poneki kolač. Ambiciozni Ljumić je tada riskirao otvorivši slastičarnu dalje od centra, te je postojala mogućnost da je ljudi neće posjećivati jer nije na frekventnoj lokaciji. Ipak, vještine mladog slastičara govorile su za sebe i uspjele su osvojiti Sarajlije, a njihova ljubav prema unikatnim receptima traje i danas.