Istraga predugo traje
3

Predstavnički dom FBiH zatražio da se što prije okonča istraga o pokušaju atentata na Mateja Živkovića

V. K.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je usvojio zaključke koji se odnose na rad Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.
Tim povodom oglasila se Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Doma.

"Predstavnički dom je, naime, usvojio zaključke kojima je pozvao Vladu da u što skorijem roku pristupi izmjeni seta zakona koji regulišu tržište vrijednosnih papira i rad Komisije za vrijednosne papire. Također, zatraženo je od nadležnih organa da se istraga oko pokušaja ubistva Mateja Živkovića, dopredsjedavajućeg Komisije, okonča", rekla je Marinković-Lepić.

Parlament je prihvatio i zaključke da se organizuje tematska sjednica o temi stanje tržišta kapitala u FBiH te zadužio Vladu da u saradnji s Komisijom i Agencijom za bankarstvo BiH pripremi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

"Sve navedeno trebalo bi dovesti u red jednu važnu oblast za funkcionisanje cijele Federacije, a to je tržište vrijednosnih papira, o kojoj posljednjih godina čitamo samo u svjetlu skandala. Od oborenih izvještaja u poslovanju, sumnjičenja za razne malverzacije pa do dvostrukog pokušaja atentata na jednog od članova Komisije. Ova Komisija, bez obzira na brojne afere koje je potresaju, uključujući i dvostruki pokušaj atentata na gospodina Živkovića, izaziva relativno slab interes javnosti te bi bilo neophodno da se javnost u što većoj mjeri uključi u provedbu ovih zaključaka", poručila je.

Zaključke je prvobitno predala Marinković-Lepić, a u konačnici su usvojeni na prijedlog Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma.