NAJAVLJEN SASTANAK
0

Predstavnici EU i Interresorna radna grupa iduće sedmice zasjedaju o ključnim političkim pitanjima

S. Š.
Potpredsjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo te ostali članovi, razgovarali su danas sa potpredsjednikom Parlamentarne skupstine OESCE-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu, Azayem Guliyevim.

Članovi Interresorne radne grupe upoznali su visokog gosta sa dosadašnjim radom, kao i problemima koji su pratili rad ovog tijela.

Zbog osjetljivog političkog trenutka u kojem se BiH nalazi, kao i zbog činjenice da je ušla u izbornu godinu, te da za reformu izbornog zakonodavstva i eventualne izmjene Ustava ponestaje vremena, članovi Interresorne radne grupe najavili su da će naredne sedmice biti održani sastanci sa predstavnicima Evropske unije, na kojima će se razgovarati o brojnim pitanjima. Između ostalog, o paketu koji se odnosi na integritet izbora, te o ključnim političkim pitanjima koja opterećuju razgovore o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Guliyev je pohvalio je posvećenost članova Interresorne radne grupe, naglasivši da su zvaničnici OEBS-a tokom sastanka dobili niz korisnih informacija u vezi sa kompletnim poslom oko reforme izbornog zakonodavstva u BiH.

Prema njegovim riječima, Parlamentarna skupština OEBS-a želi da ohrabri sve ključne političke aktere u BiH kako bi nastavili dijalog o izbornoj reformi, a sve sa ciljem unapređenja izbornog procesa i nastavka demokratizacije institucija vlasti u našoj zemlji.