{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena visoka spremnost vatrogasaca i spasilaca Kantona Sarajevo

Klix.ba
18.7.2018. u 13:17
49
10
Predstavljena visoka spremnost vatrogasaca i spasilaca Kantona Sarajevo
49
U krugu Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Kantonalne uprave civilne zaštite, ispostava Stup, danas je upriličena smotra formiranih struktura zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo, kao i prezentacija novonabavljene opreme i materijalno-tehničkih sredstava za njihove potrebe.
Smotra je izvršena u prisustvu komandanta Štaba civilne zaštite i ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Senada Hasanspahića, ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića kao i predstavnika drugih resornih kantonalnih ministarstava koja osiguravaju funkcionisanje struktura zaštite i spašavanja.

"Možemo se pohvaliti čime raspolažemo. Nabavili smo nove uniforme za pripadnike Profesionalne vatrogasne jedinice nakon 13 godina, kao i specijalno tehničko vozilo za intervencije u nesrećama i spašavanje ljudskih života koje će zamijeniti vozilo staro 41 godinu. Novo vozilo je rađeno po visokim industrijskim i militari standardima i jedino je takvo u regionu", istakao je direktor KUCZ Samir Džihić, ovom prilikom, dodajući da je Kantonalna uprava civilne zaštite opremanjem svojih vatrogasaca podigla njihovu spremnost i stvorila pretpostavke da djeluju u najkraćem vremenskom periodu i u najtežim situacijama.

Uz PVJ, u sastavu struktura zaštite i spašavanja nalaze se i Gorska služba spašavanja, Služba za spašavanje na vodi i pod vodom, Crveni križ KS, službe kantonalnih javnih preduzeća za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu životne sredine, zaštitu od požara u šumama, vodosnabdijevanje, radiološku zaštitu i druge propratne specijalizirane jedinice koje su ispomoć u slučaju nesreća.
Direktor Džihić je naglasio da postoji potreba za upošljavanjem novih vatrogasaca te je izrazio nadu da će ovaj problem biti riješen u što skorije vrijeme.

Pripadnici PVJ su ovim povodom izveli i taktično-pokaznu vježbu spašavanja povrijeđenih ljudi sa visina, uz pomoć vozila koje su nedavno nabavili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: