BiH
0

Predstavljen projekt "Historija na djelu - pripremanje za budućnost BiH, Hrvatske i Srbije"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Projekt "Historija na djelu - pripremanje za budućnost Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije" i knjiga - dodatni materijal za nastavu historije "Obični ljudi u neobičnoj zemlji, Jugoslavija između istoka i zapada; Svakodnevni život u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji 1945.-1990." predstavljeni su večeras u Sarajevu.

Na realizaciji ovog projekta zajednički su radili historičari iz BiH, Hrvatske i Srbije, djelujući kroz svoja profesionalna udruženja - Udruženje nastavnika i profesora historije Euroclio-HIP BiH, Hrvatsku udruga nastavnika povijesti HUNP te Udruženje za društvenu istoriju Srbije UDI-Euroclio, uz stručnu i finansijsku pomoć evropskog udruženja predavača historije Euroclio, te donatora nizozemske i danske vlade.

Knjigu su večeras predstavili Joke van der Leeuw-Roord, izvršna direktorica Evropskog udruženja nastavnika historije, Vera Kacz iz Instituta za historiju te Melisa Forić, koordinator projekta za BiH.

„Projekt traje već pet godina i to je ova saradnja, a rezultat te saradnje je publikovanje knjige. Knjiga je dodatni nastavni materijal za izvođenje nastave povijesti i sastoji se iz 20 radionica. To nije klasični udžbenik nego priručnik za nastavnike historije“, kazala je za Fenu Melisa Forić.

Prema njenim riječima, ciljevi projekta su bili prvenstveno unapređenje nastave historije, zatim uspostavljanje međunarodne i regionalne saradnje prije svega sa kolegama iz Srbije i Hrvatske kao i unutar BiH, te povezivanje u jednu mrežu koja će za cilj imati promociju tolerancije, mira i demokratije.