Izvršna vlast
98

Predložene velike promjene u strukturi Vlade KS: Koja ministarstva bi mogla biti razdvojena i spojena?

B. R.
Članovi Vlade Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Članovi Vlade Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
SDP-ov kantonalni zastupnik Samir Avdić je inicirao restrukturiranje Vlade Kantona Sarajevo, smatrajući da postojeća struktura izvršne vlasti nije odgovarajuća. Dao je kantonalnom premijeru prijedlog šta bi trebalo učiniti.
Posljednje restrukturiranje desilo se u prethodnom sazivu vlade kada su spojeni Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo komunalne privrede u jedno ministarstvo. S druge strane, formirana su dva ministarstva za obrazovanje - jedno za osnovno i srednje, a drugo za visoko obrazovanje koje do tada nije postojalo.

Time je broj ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo ostao isti, a predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je u oktobru 2020., najavljujući restrukturiranje, govorio o spajanju spomenutih ministarstava.

"Ovlasti smo posljednjim zakonom o prostornom uređenju i gradnji ovlasti prenijeli na lokalne zajednice. One rade i urbanističke planove, tako da je obim posla u tom segmentu manji. U tom segmentu se može postaviti jedno veoma važno pitanje, a to je zaštita okoliša. Ono se može riješiti formiranjem novog organa, agencije ili direkcije koja bi se bavila isključivo tim pitanjem", konstatovao je 2020. Konaković.

Nedugo nakon toga, pojavile su se opravdane sumnje da li će jedno takvo ministarstvo moći adekvatno raditi, s obzirom na kompleksnost pitanja kojima se bavi, prvenstveno urbanističkih. Da spajanje spomenutih ministarstava nije prihvatljivo upozoravao je i bivši kantonalni ministar prostornog uređenja i arhitekta Faruk Kapidžić.

Traži se novo restrukturiranje

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić (NiP) je tokom nedavnog gostovanja u emisiji "Polis" Televizije Sarajevo (TVSA) priznao da spajanje ministarstava nije bilo mudar potez. Nagovijestio je da postoji mogućnost razdvajanja Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Zastupnik Avdić smatra da restrukturiranjem ne treba biti zahvaćeno samo ovo ministarstvo, već i neka druga ministarstva.

"Ministarstvo (komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštita okoliša) nije primjer najbolje prakse u smislu srodnosti oblasti kojima se bavi. Osim toga, smatram da je potrebno razdvojiti oblast sporta od oblasti kulture, formiranjem potpuno novih ministarstava ili eventualno drugačijom organizacijom u Ministarstvu kulture", ukazao je u inicijativi.

Prema njegovim riječima, potrebno je razdvojiti zapošljavanje i rad u odnosu na oblast socijalne zaštite te eventualno oblast rada i zapošljavanja pridružiti Ministarstvu privrede. Dakle, predložio je da postoji ministarstvo koje će se isključivo baviti socijalnim pitanjima, ne više i radom i zapošljavanjem kojima bi se bavilo Ministarstvo privrede.

Samir Avdić, SDP-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (Foto: Vlada KS)
Samir Avdić, SDP-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (Foto: Vlada KS)

Avdić očekuje da bi se ovim omogućilo da Vlada Kantona Sarajevo bolje radi. Argumentirajući u prilog ovom očekivanju, istakao je, između ostalog, da nije siguran da oblast rada treba ostati u istom ministarstvu sa socijalnom politikom, bez direktnije veze sa privredom.

"Zdravstveno osiguranje i subvencioniranje karte za javni prijevoz nezaposlenim osobama sigurno imaju veze sa socijalnom politikom, kao i programi za volontiranje i pripravnički programi, ali možda će se savremene potrebe tržišta rada biti jasnije prepoznate u Ministarstvu privrede", konstatovao je.

Kantonalnom premijeru Nihadu Uku (NS) je predložio da formira radnu grupu za izradu elaborata o svrsishodnosti restrukturiranja izvršne vlasti s prijedlozima nove strukture ministarstava.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) je u intervjuu za naš portal izjavio da sada ne bi bilo korektno ovo ministarstvo razdvojiti na dva ministarstva. Smatra da bi to bilo prihvatljivije uraditi na kraju mandata aktuelnog saziva vlade.