Sporni uradak
503

Poznata komičarka pozvala na zabranu prikazivanja filma Malagurskog: Želite li razbjesniti nacistu?

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Britanska komičarka Chelsea Hart pozvala je pratitelje da potpišu peticiju protiv prikazivanja filma Borisa Malagurskog u evropskim gradovima.

Peticiju je pokrenuo Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), a možete je potpisati ovdje.

"Planirana projekcija filma je ogromna greška jer film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini. Trailer filma, koji je objavljen u javnosti, veliča osnivanje entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992. - 1995. kao borbu protiv 'ropstva' i 'borbu za slobodu'", između ostalog je navedeno.

Na potpisivanje peticije pozvale su mnoge ličnosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta. Među njima je i popularna britanska komičarka Chelsea Hart.

"Želite li razbjesniti nacistu? Boris Malagurski je napravio neofašistički dokumenatarac koji se zove 'Republika Srpska: Borba za slobodu'. U njemu je prikazana srpska perspektiva genocida u BiH. Međutim, ne može postojati srpska perspektiva bosanskog genocida. Tokom suđenja za ratne zločine koje je počinila Vojska Republike Srpske, tužitelj je rekao da postoji mogućnost da Republika Srpska uopće nema pravo legalno postojati", rekla je.

Dodala je da Malagurski želi uspostaviti "Veliku Srbiju", u čijem sastavu bi bile Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo i Grčka.

"Autohtoni Bošnjaci su se konvertovali na islam pod Osmanskim carstvom. Iz ovog razloga ih je Srbija pokušala izbrisati s lica zemlje. Pokušavate vratiti svoje malo carstvo koje je postojalo 20-ak godina, a ono se zapravo raspalo 100 godina prije nego što su Turci došli ovdje. Borise, kada bi Srbija trošila novac na obrazovanje i infrastrukturu umjesto što ga troši da pruži utočište ratnim zločincima od međunarodnih sudova, možda bi Srbija imala nešto što može pokazati i čime bi se ti ponosio umjesto što sjediš i fantaziraš o balkanskom Atlantisu", poručila je.