Kanton Sarajevo
39

Potpisan ugovor o rekonstrukciji Skenderije u vrijednosti 6,5 miliona KM

F. H.
Svečano potpisivanje sporazuma o rekonstrukciji Ledene dvorane "Skenderije"
Svečano potpisivanje sporazuma o rekonstrukciji Ledene dvorane "Skenderije"
Danas je potpisan sporazum o rekonstrukciji ledene dvorane u Skenderiji koja je nefunkcionalna od 2012. godine kada je došlo do urušavanja dijela krova. Od tada nije ništa uređeno na sanaciji nastalih oštećenja.

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Adnan Delić potpisao je danas sa Damirom Petrinićem, v.d. direktorom KJP „Centar Skendrija“ i Belmom Barlov, direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije ledene dvorane u Centru Skenderija.

Urađen je elaborat 2013. godine, čiji nalazi su pokazali da je kostrukcija građevine u lošem stanju, dijelom zbog dotrajalosti i pola stoljeća dugog utjecaja padavina, posebno snijega, a dijelom i zbog nemara i nepropisnih naknadnih nadogradnji i proširenja, kao što su trgovke na platou iznad privrednog grada.

U budžetu Ministarstva za 2022. godinu planirano je 27,9 miliona projekte preduzeća „ZOI 84“ i „Skendrije“, a jedan od projekata je i obnova ledene dvorane.

"Ledena dvorana je naše olimpijsko nasljeđe i jedan od istaknutijih simbola našeg grada. Cilj nam je da ona bude funkcionalna tokom čitave godine, da građani i građanke Sarajeva imaju priliku za klizanje tokom svih 12 mjeseci u godini, a naravno bit će operativna i za sportska takmičenja na ledu. “, izjavio je ministar Delić.

Direktor Petrinić je istakao kako je ovo veliki dan za Skenderiju, ali i sve građane Sarajeva.

"Sada smo praktično u finalnom dijelu ovog projekta i od 7 miliona KM, koliko je potrebno za rekonstrukciju dvorane, Ministarstvo ulazi sa 6,5 miliona KM", istakao je Petrinić

Dodao je kako ovaj sporazum obavezuje da se obnova dvorane završi u naredne dvije godine.